Infofinanciar > Info > România a fost vizitată de 1 milion de turiști străini. Aceștia au cheltuit sume enorme în țara noastră
Info

România a fost vizitată de 1 milion de turiști străini. Aceștia au cheltuit sume enorme în țara noastră

Turiști, Sursă foto: Monitorul Cluj
Sursă foto: Monitorul Cluj

Institutul Național de Statistică a transmis, printr-un comunicat, că cei 1,167 milioane de turişti nerezidenţi care au fost cazați în structurile de cazare colectivă din România, în primele nouă luni ale anului, au cheltuit în total 3,157 miliarde de lei, în medie 2.704 lei/persoană în țara noastră.

De asemenea, datele INS arată că numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în al treilea trimestru al acestui an, a fost de 536.900, cheltuielile acestora însumând 1,510 miliarde de lei (în medie 2.812,5 lei/persoană).

Totodată, cercetarea arată că, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 45,1% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 35,5% şi-au organizat singuri sejurul, 12,2% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 7,2% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

De ce au venit în România

Potrivit cercetării, 51,5% dintre turiștii străini din cazările colective care au vizitat România, au făcut acest lucru, în primul rând, în scop profesional şi de afaceri. Cheltuielile acestora au reprezentat 55,3% din suma totală.

În al doilea rând, 48,5% dintre aceștia au venit în România în scop particular. Cheltuielile acestora au contabilizat 44,7% din totalul cheltuielilor.

Turiștii care au venit în scop profesional au folosit banii pe: cazare (49,5%), cheltuielile în restaurante şi baruri (18,7%) şi cumpărături (14,2%)

În privința celor care au venit în România în scop particular, aceștia și-au utilizat banii pe: cazare (45,3%), cumpărături (16%) şi restaurante şi baruri (15,2%), scrie Agerpres.

Studiul INS arată că 74,7% din turiștii nerezidenţi cazați în structurile de cazare colectivă din România au ajuns în țara noastră folosind avionul, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare şi autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Turiștii cazați la privat

În ceea ce-i privește pe turiștii cazați în structurile private de cazare din România, numărul acestora a fost de 57.000. Cheltuielile acestora în țara noastră au fost de 46,8 milioane de lei. Din totalul acestei categorii vizitatori, 80,1% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,9% pe cel profesional.

Turiștii cazați în structurile private și-au cheltuit banii pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele şi alte servicii similare (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) şi cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosinţă personală (12,7%).

De altfel, aceștia şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (66,4% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (46,9%), avionul (20,0%), autocarul şi autobuzul (4,7%) şi alte mijloace de transport (28,4%).

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii cazați în structurile private de cazare pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 73,5% din numărul total de turişti, în timp ce 16,9% au utilizat autoturisme proprii, 5,7% autocare şi autobuze, iar 3,9% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).