Info

Studiu: România, pe primul loc la consumul de antibiotice! Jumătate din populație își tratează răcelile cu astfel de pastile

Antibiotice, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Potrivit mai multor studii din domeniul medical, 5 milioane de oameni au murit la nivel global în 2019 după ce au luat când nu trebuia antibiotic, aceasta fiind a treia cauză de deces de pe Planetă. Astfel, folosirea incorectă a acestui medicament crește rezistenţa antimicrobiană, lucru care poate duce la moarte.

Un studiu la nivel național arată că 50% dintre români își tratează virozele şi răcelile cu antibiotice. Această cifră clasează România pe primul loc în Europa la consumul de astfel de pastile, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori.
Aceste date au fost surprinse în studiul publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Însă, medicii ne recomandă să luăm antibiotic doar atunci când apar simptome ale unei infecții.

„80% din infectiile respiratorii sunt infecţii virale, deci nu beneficiază de tratament antibiotic”; „De exemplu, pentru roşu în gât, nu este bine să luam antibiotic”, a precizat Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL.

Românii se tratează după ureche

Expertul ne mai avertizează că nu este bine să folosim de capul nostru aceleași antibiotice pentru mai multe evenimente infecțioase. De aceea, este bine să lăsăm specialiștii să ne ofere tratamentul cu antibiotice adecvat.

„Nu păstraţi antibioticele vechi, luaţi-vă reţetele aşa cum au fost recomandate de doctor”, ne spune Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL pentru emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

În plus, doctorul precizează că durata unui tratament în care se administrează antibiotic trebuie să fie cuprinsă între 7-14 zile. Totodată, medicul ORL subliniază că pacienții trebuie să finalizeze acest tratament și nu să renunțe la el atunci când cred că ne simt mai bine.

„Nu există tratament de antibiotic de 2 sau 3 zile, pacientul se simte mai bine, dar tratamentul trebuie dus la final pentru ca antibioticul să eradicheze toţi microbii din zona respectivă” , a mai adăugat Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu.

Suntem imuni la antibiotice

Având în vedere consumul ridicat de antibiotice înregistrat în țara noastră, experții spun că, în următorii 30 de ani, românii nu-și vor mai putea trata infecțiile simple cu antibiotic, întrucât corpul se va obișnui cu această substanță. Medicii susțin că acest tip de pastille sunt mult mai periculoase pentru copii decât la adulți, întrucât cei mici au imunitatea în formare. De aceea, dacă vor fi obișnuiți de la vârste fragede cu antibiotice, copiii vor avea mai multe probleme în viaţa de adult.

Făcând o comparație, Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori) a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori. La polul opus României se află Olanda, care înregistrează cel mai mic consum de antibiotice din Europa, de trei ori sub nivelul țării noastre. La nivelul Uniunii Europene, consumul este de 16 doze zilnice la 1.000 de locuitori.