Info

Plătim tot mai mult pentru pastile! Medicamentele românești ar putea să dispară din farmaciile autohtone

zf.ro
FOTO: zf.ro

Ministrul Sănătății a făcut un anunț controversat. Potrivit declarațiilor făcute de Alexandru Rafila, în perioada următoare cele mai ieftine medicamente se vor scumpi, în ciuda faptului că mai multe unități spitalicești au reclamat lipsa pastilelor necesare pentru efectuarea actului medical.

Anul 2022 este caracterizat de cadrele medicale ca fiind un „fiasco” în materie de aprovizionarea spitalelor cu medicamente. Doctorii susțin că nu s-au mai confruntat cu o întârziere atât de pronunțată de cel puțin șapte ani. În acest sens, Alexandru Rafila a susținut că principala cauză constă în modul de calculare a prețurilor, la care se adaugă și interesul distribuitorilor.

Alexandru Rafila: „Discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente e complexă”

”Discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente e complexă, legată de cum se face preţul acestor medicamente, de interesul unui distribuitor să aducă pe piaţă un medicament cu preţ foarte mic şi o să vă prezentăm o abordare integrată” a declarat Alexandru Rafila.

Medicamentele care dau bătai de cap medicilor sunt cele bazate pe neostigmină, o substanță utilizată pentru a-i trezi pe pacienți din anestezie.

Mai multe spitale din România au fost nevoite să recurgă la soluții de ultim moment. Medicii de pe secțiile de ATI, din cauza lipsei medicamentului respectiv, și-au triat pacienții în funcție de gravitatea afecțiunilor. Prin urmare, au fost supuși intervențiilor chirurgicale doar cazurile care nu mai puteau fi amânate. Ministerul Sănătații facând referire și la bugetul de care dispune, a ținut să precizeze:

„Buget nelimitat la medicamente nu cred că există în nicio ţară din lume. Discutăm de cancer, oncologie, boli rare. Trebuie să furnizăm medicamente pentru aceste categorii de pacienţi, dar nici ceilalţi pacienţi nu pot fi privaţi de medicamentele de rutină”, potrivit observatornews.ro

Situația devine tot mai îngrijorătoare din cauza faptului că prețurile medicamentelor au crescut foarte mult pe fondul costurilor mari de producție. În momentul de față suntem nevoiți să plătim dublu pentru unele pastile ,iar spitalele cheltuiesc chiar și cu 40% mai mult pentru o anumită categorie de mecdiamente.

Medicamentele s-au scumpit chiar și de trei ori

Unele antibiotice, medicamentele pentru răceală și suplimentele alimentare au suferit creșteri uriașe. Criza ”pastilelor” a afectat grav și industria românească a medicamentelor și este posibil ca cele mai ieftine medicamente să dispară. În medie, prețurile din România au înregistrat o creștere, în luna mai, cu peste 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor oficiale este un nivel record al ultimilor 12 ani.

Farmaciile din România sunt în pericol să nu mai poată furniza pacienților medicametele ieftine produse în România, din cauza costurilor de producție tot mai ridicate fapt ce ar impune producătorului să crească prețurile, însă, aceștia nu pot proceda astfel datorită reglementărilor impuse de stat, fapt ce i-a determinat pe producători să solicite intervenția autorităților.

În decursul a doar câtorva luni, românii au fost nevoiți să plătească și de trei ori mai mult pentru unele medicamente față de anul trecut. Fluctuații s-au înregistrat chiar și la medicamentele reglementate de ministerul Sănătății și Casa de Asigurări. „E important să avem pe piaţă, dacă vreţi, medicamentele la cel mai mic preţ care face posibilă prezenţa medicamentului pe piaţă, nu neapărat cel mai mic preţ care duce la dispariţia medicamentului pe piaţă” a adăugat Rafila.