Infofinanciar > Info > STUDIU: Principala preocupare a românilor este inflația! Goana după produsele mai ieftine
Info

STUDIU: Principala preocupare a românilor este inflația! Goana după produsele mai ieftine

bani supermarket playtech.ro
sursa: playtech.ro

În prezent, principala îngrijorare a românilor este inflația, urmată de pericolul invaziei din Ucraina și costul serviciilor medicale în creștere, arată un studiu realizat în noiembrie de către o companie de consultanță în management, numit „Consumer Sentiment Survey”. 

Aproximativ 1.000 de respondenți au participat la studiul realizat, care a cercetat trei teme: cum se simt consumatorii, ce observă aceștia și modul în care reacționează. Au fost intervievați adulți cu vârsta de peste 18 ani, din toate categoriile de venituri. 

Românii aleg să cumpere de la branduri mai ieftine 

Conform studiului, consumatorii români se adaptează la incertitudinea în creștere și și-au schimbat atitudinea față de modul în care își gestionează banii: în ultimele 4-6 săptămâni, un procent de 80% dintre respondenți au început să economisească la cumpărături. Spre exemplu, aceștia aleg mai degrabă produsele mai ieftine de uz casnic sau marca proprie a retailerului de unde își fac cumpărăturile. Brandurile mai ieftine și cele de marcă proprie pentru produsele de uz casnic sunt alese de români în 77% din cazuri. De asemenea, aceștia aleg produsele mai ieftine și în cazul dulciurilor și gustărilor, într-un procent de 71%, alimentele congelate într-o proporție de 70%, iar lactatele și ouăle de la brandurile mai ieftine sunt, totodată, alese în 67% din cazuri. 

Românii au început, în proporție de 30%, să își schimbe și locația de unde își fac cumpărăturile. Nu s-a desemnat un retail câștigător, consumatorii schimbând magazinele după preferințele personale. Cei care au făcut acest lucru au fost îndemnați de prețurile mai mici, în 35% din cauzuri, iar o proporție de 22% dintre aceștia au luat decizia în urma constatărilor personale de raport caitate-preț, sau strict pentru o calitate mai bună a produselor. 

Inflația, cea mai mare preocupare a românilor 

Peste 80% dintre respondenți au declarat că sunt în special preocupați de inflația din țară: „Inflaţia a fost percepută ca fiind una dintre primele trei surse de îngrijorare de peste 80% dintre respondenţi şi ca fiind preocuparea numărul unu de către două treimi dintre consumatori. Ca urmare, consumatorii îşi direcţionează cheltuielile către bunuri esenţiale şi către retaileri precum discounterii, hipermarketurile şi supermarketurile. Comparativ cu alte ţări din Europa, doar britanicii sunt mai îngrijoraţi decât românii de creşterea preţurilor, inflaţia fiind cel mai important motiv de îngrijorare pentru 69% dintre britanici. Mai puţin îngrijoraţi de creşterea preţurilor sunt italienii (52%), spaniolii (53%), francezii şi germanii (57%)”, se arată în studiu. 

Preocuparea legată de inflație este diferită în rândul diferitelor generașii din România. Cei mai îngrijorați sunt cei din generația „Baby Boomers”, personale născute între 1946 și 1964, seniorii populației. Aceștia sunt mult mai conștienți de impactul total asupra bugetului personal și al familiei și își doresc să se protejeze de neprevăzut. Generația de mijloc, cea milenară, născută între anii 1981 și 1996, este mai preocupată de siguranța locului de muncă decât de creșterea prețurilor din țară. Pe tinerii Generației Z, persoanele născute între 1997 și 2012, îi îngrijorează în special schimbările climatice. 

Românii aleg magazinele mai ieftine 

Consumatorii români își protejează veniturile în fața incertitudinii cauzate de inflație, alegând produsele mai ieftine din magazine și prioritizând achizițiile esențiale, spune Alexandru Filip, partener al studiului McKinsey&Company România: „Consumatorii români iau măsuri pentru a-şi proteja veniturile în faţa incertitudinii crescânde, prioritizând achiziţiile esenţiale şi alegând produse mai ieftine sau cu atenţie mai mare faţă de raportul calitate-preţ. Companiile care îşi fac timp să înţeleagă modul în care se comportă consumatorii vor putea să îi sprijine adecvat”. 

După cum am spus, 30% din români și-au schimbat magazinul de unde își făceau inițial cumpărăturile, căutând supermarketuri și hypermarketuri cu produse mai ieftine. Magazinele de proximitate încep să își piardă din clienți, în favoarea retailerilor mai mari, unde produsele se găsesc la prețuri reduse. 

Magazinele de tip discount au cei mai mulți consumatori, însă acestea nu sunt destul de răspândite în țară pentru a putea fi accesibile mai multor persoane. Un procent de 28% dintre respondenții studiului nu au cumpărat niciodată de la un magazin de tip discount. 

Pe de-o altă parte, cele mai afectate magazine sunt cele alimentare specializate, care și-au pierdut în ultimele 4-6 săptămâni un procent de 41% din clienți, conform Economica. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.