Infofinanciar > Info > Studiu! Femeile mai ambițioase decât bărbații! Ce locuri de muncă își doresc românii
Info

Studiu! Femeile mai ambițioase decât bărbații! Ce locuri de muncă își doresc românii

angajati sursa foto Avocat Bucuresti- Tudor Ion
Sursa foto: Avocat Bucuresti- Tudor Ion

La un loc de muncă, mai puțin de jumătate dintre angajați se simt încurajați să evolueze în carieră. Acesta este un aspect care merită luat în considerare de către companii, conform studiului Randstad România Employer Brand, aflat în acest an la a patra ediție.

În România, evoluția în carieră este mult mai importantă pentru femei decât pentru bărbați, lucru reliefat prin procentul de 82% vs 78%, în timp ce în alte țări europene se poate observa situația opusă.

„Ranstad România Employer Brand 2022 ne oferă și în acest an perspective valoroase, date de o amplă cercetare independentă, privind direcțiile către care companiile se pot uita în inițiativele lor de construire a brandului de angajator, pentru a avea impact. Dacă ne uităm, de exemplu la faptul că siguranța locului de muncă este apreciată în mod special de către români când vine vorba de angajatorul lor, este clar că este un aspect ce ar putea fi evidențiat cu succes în comunicare internă. Pe lângă această radiografie detaliată a forței de muncă, topul 10 al angajatorilor ne oferă surprize, cu nume importante prezente sau, dimpotrivă, absente.”, declară Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.

Dorințe ale angajaților în 2022

Cele mai importante 5 criterii prin care angajații își aleg locul de muncă sunt: pachetul salarial, atmosfera plăcută la locul de muncă, siguranța locului de muncă, evoluția în carieră și echilibrul între viața profesională și cea personală. Acestea sunt similare în cea mai mare măsură pentru angajații români, față de cei din restul Europei. Un pachet salarial atrăgător crește în importanță în special în rândul celor cu vârsta de peste 35 de ani și cu educație medie.

Siguranța la locul de muncă este extrem de importantă pentru angajații de vârstă 25-34 de ani. După aceasta, următoarele criterii sunt reputația și sănătatea financiare, în timp ce pachetul salarial atrăgător este unul dintre aspectele cel mai puțin apreciate, alături de contribuția la comunitate și posibilitatea de a lucra la distanță. Românii, odată angajați într-o companie, își schimbă percepția și față de evoluția în carieră, care ajunge pe locul 7 în clasamentul lucrurilor pe care le apreciază la angajatorul lor.

Mai puțin de jumătate din angajați spun că se simt încurajați să evolueze la locul de muncă. Acest lucru trebuie luat în considerare de către companii deoarece este un element aflat pe lista scurtă de priorități profesionale ale românilor.

Topul celor mai apreciați angajatori din România

Conform Studiului Randstad România Employer Brand, topul celor mai apreciați angajatori este condus în acest an de compania Microsoft, intrată în topul primilor 10, mai ales că anul trecut,  această companie nu a fost prezentă. HP este pe a doua poziție a topului pentru al treilea an consecutiv, fiind urmată de Adobe.

În clasamentul pe industrii, pe primele locuri se află Microsoft (IT/tehnologie), HP (servicii), Nolia Networks (telecom), Omv Petrom (petrol și gaze), eMAG (retail).

Cele mai atrăgătoare industrii pentru forța de muncă din România sunt IT, servicii și telecom. Cele care se bucură de cea mai mare vizibilitate sunt telecom, industria financiară și retail.

3 din 10 români intenționează să își schimbe locul de muncă. Aproximativ un procent de 14% dintre români și-au schimbat locul de muncă în a doua jumătate a anului trecut, procentul fiind mai mare decât cel din 2020.

Work from home

Dacă pe timpul pandemiei, munca la distanță era un lucru normal, la momentul actual, aceasta a scăzut de la 47% în 2021, la 30% în 2022. Pentru 33% din forța de muncă din țara noastră, lucrul de acasă nu este permis sau nu este posibil, prin natura activității. Aceasta înregistrează un procent similar cu media europeană, aproximativ 32%.

În România, Studiul Randstad Employer Brand 2022 a fost realizat în prima lună a acestui an, cu ajutorul metodologiei internaționale dezvoltate la nivelul Grupului Randstad. Au fost intervievate 4.700 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani, inclusiv studenți, angajați, freelanceri și șomeri. Evaluarea s-a făcut cu cei mai mari angajatori din România, ca număr de angajați, cunoscuți de minim 10% din populație.