Info

Studiu eJobs: Care sunt cele mai comune pachete de beneficii salariale acordate angajaților

Bani, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Companiile din întreaga lume s-au confruntat cu numeroase probleme socio-economice în anul 2022, cauzate în mare măsură de invazia Rusiei în Ucraina. Printre acestea s-a numărat deficitul de personal specializat, care a fost la mare căutare în ultima perioadă. Astfel că, pentru a-i recruta și pentru a-i păstra în firmă, angajatorii au decis să le ofere angajaților beneficii extrasalariale la alegere, în funcție de nevoile lor.

Potrivit unui studiu online realizat de BestJobs, multinaţionalele şi companiile mari deja au început să întocmească liste de beneficii extra-salariale personalizate în funcţie de contextul socio-economic, cerinţele şi nevoile reale ale angajaţilor.

„În 2022 a fost o provocare pentru companii să găsească talentele potrivite. Din acest motiv, angajatorii au încercat să adapteze pachetele de beneficii cât mai eficient, atât pentru nevoile candidaţilor, cât şi pentru maximizarea bugetului intern. Spre exemplu, pentru un angajat cu copii mici, pachetul poate cuprinde program flexibil, zile libere suplimentare, asigurare medicală şi extinderea acestui beneficiu şi către membrii familiei, acces la evenimente pentru copii, bonusuri şi prime de sărbători şi chiar bonus pentru grădiniţă sau bonă. Tot aşa, un alt angajat poate opta pentru abonament la sală, asigurare medicală şi contribuţie la pensia privată. Practic, candidaţii pot alege pachetul care se potriveşte nevoilor şi stilului lor de viaţă, simţind cu adevărat beneficiile pentru ei”, a precizat Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs, potrivit celor de la Agerpres.

O nouă legislație din 2023

În comunicatul de presă emis, reprezentanții platformei online au susținut că această tendință (de acordare a extra-beneficiilor) ar putea fi incorporată în 2023 chiar în legislație. Statisticile spun că, doar în ultimul an, numărul anunţurilor care conțin astfel de avantaje a crescut cu peste 15%.

„Noua legislaţie va aduce mai multe schimbări în 2023, precum modificarea plafonului neimpozabil pentru beneficii extra-salariale, prevăzută de ordonanţa nr. 16/2022. Cu alte cuvinte, pentru anumite tipuri de beneficii, din ianuarie 2023, angajatorii vor fi nevoiţi să se încadreze într-un plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajaţilor, neimpozabil. Deşi cele mai comune dintre beneficiile primite de angajaţi, precum tichetele de masă sau tichetele cadou nu se vor raporta la acel plafon, recomandăm ca angajatorii să le păstreze în pachetul acordat sau să evalueze necesitatea lor în funcţie de preferinţele angajaţilor”, a mai adăugat Vişian.

Avantaje vechi și noi

În ciuda ultimelor mișcări de pe piața muncii internațională, angajatorii nu au omis să includă în oferta de angajare beneficiile tradiţionale, precum tichete de masă (70%), bonusuri de performanţă (62%), asigurare medicală (57%), cursuri de specializare sau de dezvoltare personală (60%), teambuilding-urile (40%) sau primele de sărbători (50%).

Un alt avantaj, care este acordat de ceva timp angajaților, este posibilitatea muncii remote (online, de acasă). Prin această măsură, angajatorii susțin nevoia tot mai mare de flexibilitate a subalternilor lor. Potrivit studiului coordonat de BestJobs, 70% dintre anunţurile online de angajare precizează posibilitatea de a lucra remote atunci când angajatul simte nevoia, 37% oferă ca beneficiu personalizarea programului de lucru, iar aproape 40% pun la dispoziţie cafea şi gustări pentru angajaţii de la birou.