Infofinanciar > Info > Studiu: 91% dintre studenți vor creșterea serviciilor digitale în Universități! Cum sprijină progresul academic conceptul românesc W.I.S.E
Info

Studiu: 91% dintre studenți vor creșterea serviciilor digitale în Universități! Cum sprijină progresul academic conceptul românesc W.I.S.E

Conceptul românesc W.I.S.E sprijină progresul academic
sursa foto: Quartz Matrix

Un studiu recent realizat de Great State arată că 91% dintre studenți consideră că serviciile digitale ale universităților ar trebui să fie la fel de răspândite precum cursurile față în față. Practic, cursanții au convingerea că o experiență digitală bună îi poate ajuta să-și gestioneze mai bine viața de student (92%), să ȋși crească performanțele academice (90%), să se simtă parte a universității (86%). Astfel, toate acestea contribuie la menținerea unui mental optim (86%), mai arată cercetarea respectivă.

O companie românească tech a dezvoltat conceptul W.I.S.E. (Wise Integration of Smart Education), ce integrează soluții și echipamente inovative dedicate mediului universitar, pentru o digitalizare sigură și sustenabilă a instituțiilor de învățământ superior. Mai multe universități din țară testează sau implementează, ȋn prezent, produsele.

Care sunt componentele W.I.S.E. și de ce e importantă o viziune integrată

„O universitate modernă și digitalizată ȋnglobează platforme de software, de e-learning, e-training, echipamente performante, soluții de securitate cibernetică și eficiență energetică. Ȋn același timp, echipa academică are competențe digitale avansate și capacitatea de a ȋmpărtăși cu studenții cunoștințele despre tehnologie. Toate acestea sunt incluse ȋn conceptul W.I.S.E. și conduc la un proces educațional cursiv, de calitate, modern și sustenabil. Universitățile din România au primit extrem de bine viziunea noastră integrată, pentru că găsesc, ȋntr-un singur pachet, toate soluțiile de care au nevoie și nu trebuie să lucreze cu cinci, zece, furnizori diferiți. Ȋn prezent, mai multe instituții de învățământ superior testează sau implementează deja produsele”, a declarat Ana Maria Apărăștei, managerul de marketing al companiei Quartz Matrix.

Softurile educaționale sprijină învățarea, predarea și evaluarea interactivă, cu aplicabilitate extraordinară în diverse domenii, cum ar fi învățarea unei limbi străine, dezvoltarea gândirii algoritmice, folosirea de platforme de învățare online pentru a atrage studenți din toate colțurile lumii. Studenții pot lucra individual sau în echipă și pot învăța oricând, de oriunde au acces la un dispozitiv IT, precum un laptop sau chiar un telefon mobil.

De cealaltă parte, în cadrul W.I.S.E., universitățile sunt dotate cu echipamente performante de la table tip display interactiv, laptopuri pentru profesori și studenți, echipamente audio, imprimante etc. Sunt facilitate experiențe interactive și imersive de învățare, realitate virtuală și augmentată (VR/AR) – tehnologii ce permit studenților să exploreze concepte și scenarii captivante și interactive.

Securitatea cibernetică, vitală în digitalizarea educației

„Odată cu creșterea nivelului de digitalizare și a complexității sistemelor IT, conexiunile și căile de comunicare dintre profesorii universitari, studenți, echipamente și sisteme se multiplică și necesită măsuri de securitate cibernetică adaptate nevoilor actuale. Fără o soluție de securitate cibernetică implementată, universitatea se expune unor riscuri care o pot compromite. W.I.S.E. atinge și acest palier – colegii noștri specializați vin cu recomandări pentru alinierea universității la bunele practici internaționale de securitate cibernetică, în baza unei analize inițiale, și implementează toate măsurile necesare”, a completat Ana Maria Apărăștei.

Universitatea verde – eficiență energetică la standarde recomandate la nivel european

Începând cu anul 2021, toate construcțiile din România trebuie să respecte noul standard nZEB, adoptat la nivel european. Acesta presupune un nivel ridicat de eficiență energetică a clădirilor și reducerea dependenței de sursele de energie poluante – pentru a proteja mediul și pentru a crește calitatea vieții. Platforma QLEAP, dezvoltată de Quartz Matrix, contribuie la măsurarea consumurilor energetice, la reducerea consumul de energie și la sustenabilitatea instituției, prin reducerea emisiilor de CO2.

Soluții tehnologice pentru securitate în campusuri

Soluțiile tehnologice actuale pot face campusurile mai sigure, ceea ce implicit înseamnă siguranță pentru studenți și profesori și menținerea unei bune reputații a universității. Instituțiile de învățământ superior pot accesa, prin W.I.S.E., echipamente și tehnologii pentru controlul accesului în clădiri sau parcări, sisteme de securitate și siguranță antiincendiu, supraveghere video, contorizări electrice și termice, instalații HVAC, ascensoare, iluminat, grupuri electrogene, control al alimentării cu apă, tablouri de distribuție și tablouri electrice. Toate conduc la o eficientizare a resurselor pentru universitate și o mai mare siguranță pentru studenți. „O funcționalitate interesantă o au hărțile inteligente prin intermediul cărora, studenții și profesorii pot alege să fie monitorizați pe măsură ce se deplasează în campus sau în afara acestuia. Ei pot apoi să semnaleze dacă au nevoie de ajutor sau se află în pericol”, a completat managerul de marketing al Quartz Matrix.

Quartz Matrix este o companie românească de tehnologie și servicii, prezentă de peste 29 de ani pe piața Business-to-Business din România, cu peste 6000 de proiecte de anvergură implementate în România în domeniile IT, cloud, electric, electronic, educațional, securitate la incendiu, dezvoltare software și mentenanță.

Quartz Matrix implementează de aproape 3 decenii proiecte și soluții inovative în domenii de tehnologie avansată, remarcându-se ca pionieri în IoT (Internet of Things) și Industry 4.0 în România.