Info

Strângem cureaua din ce în ce mai mult! Consumul de energie electrică a scăzut cu 8% față de anul trecut

evz.ro
FOTO: evz.ro

În condițiile în care ne-am confruntat cu majorări de prețuri chiar și cu 400%, majoritatea dintre noi am recurs la diferite metode pentru a combate risipa energetică și pentru a economisi cât de mult posibil. Rapoartele oficiale confirmă acest lucru și subliniază faptul că românii au redus consumul de energie electrică cu 8% față de anul precedent, potrivit romaniatv.net.

În primele trei semestre ale anului curent, consumul de energie electrică la nivel național a înregistrat un declin de 5,7%.  Un regres s-a înregistrat și în ceea ce privește consumul de curent din industrie care a fost redus cu aproximativ 5%, însă, cantitatea de energie utilizată pentru iluminatul public a crescut cu puțin peste 3%, în condițiile în care producția națională a fost mai mică cu 6,6%.

Importurile de energie a României au crescut cu 14,2%

Producția din hidrocentrale reprezintă cea mai mare scădere înregistrată, activitatea a fost redusă cu aproximativ 25%, secundată de termocentralele clasice. Pe de altă parte, centralele fotovoltaice au înregistrat creșteri de 3,7% iar cele eoliene și-au sporit producția cu 18,1%, potrivit raportului oferit de INS.

La capitolul importuri, acestea au crescut cu 14,2% până la 6,5 TWh, exporturile au cunoscut și ele o îmbunătățire cu 9,1% TWH, până la 5,1 TWh. Însă, balanța dintre importuri și exporturi este una negativă, prin urmare România este un importator net de energie.

Adrian Negrescu, consultant economic a radiografiat situația economică a contextului actual. Din păcate, sărăcirea românilor continuă într-un ritm alert, iar perspectivele inflaționiste nu sunt deloc optimiste. Pentru majoritatea românilor viitorul nu le rezervă perspective prea optimiste.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit”.

Pensionarii sunt cei mai afectați de rata inflației

Negrescu continuă și afirmă că pentru mulți români hypermarketurile s-au transformat în muzee „ Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia, potrivit romaniatv.net.

Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”.

Categoriile sociale afectate cel mai mult de rata inflației sunt vârstnicii care depend într-o proporție covârșitoare de pensie, de stat și de ajutoarele provenite din partea familiei. Managerul Frames, Negrescu susține că „ Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80%”.