Infofinanciar > Info > Statul susține educația. Programul „Primul student din familie” ia avânt
Info

Statul susține educația. Programul „Primul student din familie” ia avânt

Bani pentru studenți Sursa foto Money Crashers
Sursa foto: arhiva companiei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin intermediul Autorității de management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, dă startul apelurilor pentru programul „Primul student din familie”. Prin intermediul acestuia se oferă subvenții în valoare de până la 330 de lei pentru o persoană.

Se vor finanța mai multe proiecte. Acestea urmăresc alcătuirea unui cadru care să garanteze acces egal la studii universitare de calitate pentru toți tinerii. Acest lucru se va întâmpla indiferent de mediul socio-economic din care tinerii provin. Nu va exista nicio formă de discriminare. De asemenea, un alt scop mai este și sprijinul pentru prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Depunerea proiectelor

Aceste proiecte din cadrul apelurilor PEO se pot depune de către mai multe instituții. Este vorba, mai exact, despre:

  1. instituții de învățământ superior de stat și particulare;
  2. unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Data până la care se pot depune aceste cereri este 31 mai 2024, ora 16:00. Această acțiune se poate realiza în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

Care este valoarea sprijinului

Subvențiile pentru elevii care se află la liceu, în clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, se vor finanța din fonduri europene. Valoarea acestora va fi de 300 de lei lunar. Perioada pentru care se pot oferi acești bani este de cel puțin 12 luni și cel mult 21 de luni.

În cazul studenților, se vor oferi subvenții cu valoarea de 330 de lei lunar. Aceștia pot primi banii pentru un interval de cel puțin 12 luni și maxim 24 de luni. Aceste subvenții nu se vor oferi pe timpul vacanței de vară.

Oferirea subvențiilor

Fiecare instituție de învățământ va decide care este modalitatea prin care va oferi aceste subvenții. În total, bugetul care este alocat pentru apelurile la proiecte este de 50.000.000 de euro.

Această sumă este repartizată la nivelul a două categorii de regiuni. Concret, este vorba despre:

  1. pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);
  2. pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%), informează digi24.ro

Programul „Student Invest”

De asemenea, studenții mai au posibilitatea de a obține bani și prin alte moduri. Aici este vorba despre programul „Student Invest”. Condiția este ca aceștia să urmeze cursurile unei facultăți acreditate. Prin intermediul acestui program tinerii pot obține credite garantate de stat, în valoare de câteva zeci de mii de lei.

Cu ajutorul acestor bani se pot acoperi cheltuieli legate de studii, dar și cheltuieli care sunt legate de sănătate. Prin intermediul programului se pot obține credite cu dobânzi și comisioane subvenționate de stat, a căror valoare maximă este de 75.000 de lei, informează avocatnet.ro