Infofinanciar > Info > Statul are locuri de muncă! Care sunt principalele cerințe ale românilor la angajare
Info

Statul are locuri de muncă! Care sunt principalele cerințe ale românilor la angajare

salariu - sursa foto - antena3.ro
sursa foto - antena3.ro

La începutul acestui an au fost scoase în piaţă 14.000 de joburi la stat. Cei mai mare angajatori ai statului sunt instituţiile locale, primăriile şi instituţiile judeţene, 90% dintre poziţiile iniţiale reprezentând funcţii de execuţie.

Aproape 14.000 de locuri de muncă au scos instituţiile de stat pe piaţă în prima jumătate a anului 2023, arată datele oferite de site-ul jobradar24.ro, cel mai mare colectant de joburi din mediul privat şi de stat din România. Puţin peste 800 de funcţii reprezintă funcţii de conducere, iar cele mai multe sunt de execuţie, 9 din 10. În comparaţie cu sectorul de stat se află cel privat, care a oferit aproximativ 200.000 de locuri de muncă, poziţii deschise în acelaşi timp cu cele ale sectorului de stat.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neașteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunțată de autorități în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziții în aparatul de stat. Sigur că aici există mențiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar și de învățământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Într-o ordine ierarhică, cele mai multe locuri de muncă au fost oferite de instituţiile locale, 8.500 de posturi, acestea fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată şi care au însumat un număr total de 2.000 de locuri de muncă în primele şase luni ale acestui an.

Pe locul trei se află instituţiile judeţene, cu 1.500 de locuri de muncă şi cele naţionale, cu 827 de locuri de muncă oferite. Şi unităţile militare au fost în căutare de noi angajaţi, oferind un număr total de 628 de posturi, asta în timp ce Guvernul nu a căutat decât 125 de noi angajaţi.

Unde a fost nevoie de oameni?

Judeţele în care au fost căutaţi cei mai mulţi oameni au fost Bucureşti şi Ilfov, cu peste 2.900 de oferte. Acestea au fost urmate de Cluj, cu 894 de oferte, Iaşi, cu 593, Constanţa, cu 545, Braşov, cu 475 şi de Prahova, cu 447 de oferte.

Au existat totuşi şi judeţe în care numărul de oferte nu a trecut de 100. Aici intră Brăila, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Bacău, Buzău şi Călăraşi.

Instituţiile care îşi caută noi angajaţi, la nivel naţional, sunt primăriile, şcolile, spitalele, liceele/şcolile profesionale/colegiile tehnice/colegiile naţionale şi universităţile.

„Înghețarea angajărilor la stat a întors atenția unui număr mai mare de candidați către sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în orașele mari, dar și în orașele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați”, mai spune Bogdan Badea.

Viitori frizeri şi bucătari

În primele şase luni ale acestui an au fost organizate până la 783 de programe de formare profesională gratuite. Cei care au ales să participe la aceste cursuri au fost oameni care urmează învăţământul profesional, liceal sau postliceal, în proporţie de 56,75%, 28,22% aveau studii gimnaziale, 8,57% studii superioare şi 6,46% mai puţin de opt clase.

Principalele cursuri pentru care aceştia au optat au fost de lucrător comercial, agent de securitate, dobândirea de competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere, ajutor de bucătar, operator introducere, prelucrare şi validare date, bucătar şi frizer, informează romaniatv.net