Infofinanciar > Info > Statul angajează! Mii de joburi scoase la concurs în primele luni ale anului. Cât de atrăgătoare sunt ofertele
Info

Statul angajează! Mii de joburi scoase la concurs în primele luni ale anului. Cât de atrăgătoare sunt ofertele

Locuri de munca
sursa: b365.ro

Conform datelor jobradar24.ro, instituțiile de stat au scos la bătaie aproape 3.000 de locuri de muncă în primele două luni ale anului. Principalii angajatori ar fi primăriile, școlile și spitalele din diferite județe ale țării, iar majoritatea posturilor sunt de muncitor calificat sau necalificat.

Aproape 3.000 de joburi au fost scoase la bătaie de către instituțiile statului român în primele două luni ale anului, arată datele platformei jobradar24.ro, conform Agerpres. 9 din 10 funcții sunt de execuție, în timp ce mai puțin de 200 de poziții reprezintă funcții de conducere. Anul trecut statul a publicat 12.000 de anunțuri de angajare. Cu toate acestea, în primele două luni ale anului sectorul privat a deschis 65.000 de poziții noi, jumătate dintre ele fiind destinate angajaților la început de carieră, din segmentul „entry level”.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaţilor din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în şansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, a transmis Bogdan Badea, CEO eJobs România, conform Agerpres.

Job-urile la stat, tot mai căutate de tineri

Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat, spune Bogdan Badea, care a transmis că autoritățile române au anunțat pentru anul acesta deblocarea a 90.000 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt în educație, sănătate, dar și în instituțiile de forță.

„Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condiţiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puţin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24. Să nu uităm, totodată, că rămâne asocierea tradiţională pe care o fac candidaţii între joburile la stat şi ideea de stabilitate. Corelat cu creşterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidaţii tineri, care obişnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privaţi”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs România, conform Agerpres.

Care sunt instituțiile care angajează

Peste 430 de locuri de muncă vacante au fost scoase la concurs în București, Clujul ocupând a doua poziție în clasament, cu 165 de oferte. După urmează cu câte 100 de oferte de muncă Iașiul și Timișul. Județele cu cele mai puține locuri de muncă disponibile la stat, cu mai puțin de 30 de oferte, sunt Vrâncea, Sălaj, Mehedinți, Ialomnița, Caraș Severin sau Gorj.

Principalele instituții care au publicat aceste anunțuri de angajare sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele/școlile profesionale, colegiile tehnice, colegiile naționale și universitățile. Cele mai căutate joburi sunt cele de muncitor calificat și necalificat, de îngrijitor, de asistent medical, referent, șofer sau paznic.

Pe platforma eJobs sunt disponibile la momentul actual peste 29.000 de locuri de muncă, iar pe jobradar24.ro, 1.300 de locuri de muncă la stat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.