Infofinanciar > Info > Statul acordă ajutoare industriei auto. Cine sunt beneficiarii celor 100 de milioane de euro
Info

Statul acordă ajutoare industriei auto. Cine sunt beneficiarii celor 100 de milioane de euro

Auto Sursa foto Turnul Sfatului
Sursa foto Turnul Sfatului

În ultima parte a anului 2022, industria auto a beneficiat de mai multe ajutoare de stat, inclusiv Dacia, Mercedes-Benz, Continental și Pirelli, care au primit în total 100 milioane de euro. Această susținere financiară a avut un impact semnificativ asupra balanței comerciale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, companiile Automobile Dacia, Continental Automotive Systems (producător de componente electronice din Sibiu), Pirelli și Star Assembly au primit aprobarea pentru ajutoare de stat în valoare de 104 milioane de euro pentru investiții eligibile în valoare de aproape 270 milioane de euro, la sfârșitul anului 2022.

Ziarul Financiar relatează că în ultimii şapte ani, industria auto a fost marele beneficiar al ajutoarelor de stat acordate prin schema 807/2014 care sprijină investiţiile cu impact major în economie.

Sprijinul ar trebui replicat și în alte domenii

Ajutoarele de stat acordate în ultimii șapte ani prin schema 807/2014, care sprijină investițiile cu impact major în economie, au avut un rol important în dezvoltarea industriei auto locale din România. Companii precum Automobile Dacia, Continental Automotive Systems, Pirelli și Star Assembly au primit ajutoare de stat în valoare totală de 104 milioane de euro, pentru investiții eligibile de aproape 270 milioane de euro.

Prin aceste ajutoare, au fost atrași noi furnizori de componente auto, s-a extins baza de lucru din țară și s-a redus deficitul comercial. Aceste realizări pot fi un model de replicat pentru alte sectoare din economie, în special pentru industria alimentară, care se confruntă cu un deficit comercial în creștere și cu o lipsă de politici coerente de sprijin. În cazul Continental Automotive Systems, investiția pentru care a primit ajutor de stat a fost anunțată încă din vara anului 2022.

Peste 500 de locuri noi de muncă în industria auto

Conform datelor Ministerului Finanțelor, grupul german Continental Automotive Systems va primi o sumă de aproximativ 26 de milioane de euro ca ajutor de stat pentru investiții eligibile de 78,4 milioane de euro, ceea ce va conduce la crearea a peste 500 de noi locuri de muncă. De asemenea, Automobile Dacia a început și ea o serie de noi investiții, cu cheltuieli eligibile de 33,67 milioane de euro și un ajutor de stat de 16,84 milioane de euro, ducând la crearea a 23 de noi locuri de muncă. În viitorul apropiat, oficialii Dacia vor furniza mai multe informații cu privire la această nouă investiție.

Star Assembly, compania din Sebeș care produce transmisii automate pentru vehiculele Mercedes-Benz, va primi un ajutor de stat de 19,5 mil. euro pentru o investiție eligibilă de 64,7 mil. euro. Această investiție va fi utilizată pentru transformarea uzinei într-o unitate de producție a motoarelor electrice pentru autovehicule. În ciuda acestei investiții, compania nu a anunțat crearea de noi locuri de muncă, scrie Jurnalul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.