Infofinanciar > Lumea la zi > Statistica zilei: întreprinderile din sănătate și asistență socială au reprezentat 7,4% din totalul afacerilor din UE în 2021
Lumea la zi

Statistica zilei: întreprinderile din sănătate și asistență socială au reprezentat 7,4% din totalul afacerilor din UE în 2021

poză doctor, sursa foto site reduceri doctori
Sursa foto Arhiva companiei

În 2021, numărul de întreprinderi din sănătate și asistență socială din UE se ridica la 2,3 milioane. Acestea reprezintă 7,4% din totalul întreprinderilor active în economii de afaceri a UE.

Sectoarele sănătății și asistenței sociale includ întreprinderile din secțiunea Q a clasificării statistice a activităților economice în Comunitatea Europeană.

Situația din sectorul sănătății și asistenței sociale

Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului privind statisticile  europene de întreprindere (EBS), Eurostat a extins acoperirea serviciilor pentru statisticile structurale de întreprindere (SBS). De asemenea, sunt publicate pentru prima data date SBS privind întreprinderile din sectorul sănătății și al asistenței sociale.

În 2021, sectorul sănătății și asistenței sociale a angajat 13,1 milioane de persoane. S-a generat o valoare adăugată de 579,5 miliarde de euro. Cifra de afaceri acumulată a fost de de 887,1 miliarde de euro.

Importanța sănătății și a activităților sociale, Sursa foto Eurostat

Importanța sănătății și a activităților sociale, Sursa foto Eurostat

Contribuția sectorului sănătății și asistenței sociale la valoarea adăugată a economiei întreprinderilor a variat de la o țară la alta. În medie, aceasta a fost de 6,2% în UE. La capătul superior al scalei, aceasta a fost de 9,7% în Germania, 8,8% în Țările de Jos și 8,3% în Belgia. Ungaria (1,5%), Croația (1,6%) și Irlanda (1,8%) se situau la capătul inferior al scalei.

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, contribuția sectorului la economia întreprinderilor s-a situat la o medie de 8,4% în UE. Țările de Jos (18,8%), Germania (14,7%) și Belgia (14,3%) s-au situat la capătul superior al scalei. Între timp, România (2,1%), Croația (2,3%) și Ungaria (2,5%) se situau la limita inferioară, conform Eurostat.

Accesul cetățenilor la sănătate

Proeminența sectorului sănătății și asistenței sociale în cadrul economiei UE subliniază angajamentul regiunii de a asigura accesul cetățenilor săi la servicii sociale și de sănătate de calitate. Acest lucru reflectă o recunoaștere din ce în ce mai mare a importanței abordării nevoilor de asistență medicală și a inegalităților sociale în promovarea dezvoltării economice și a bunăstării societății.

Diferite subindustrii și profesii contribuie la vitalitatea acestui sector. Printre acestea se află profesioniști din domeniul medical, îngrijitori, asistenți sociali, profesioniști din domeniul sănătății mintale și administratori. Rolurile diverse din cadrul acestui sector evidențiază natura sa multidimensională și importanța sa în abordarea unei game largi de provocări sociale și de sănătate cu care se confruntă țările UE.

În plus, pandemia COVID-19 a subliniat rolul critic al sectorului sănătății și al asistenței sociale. Sistemele de sănătate s-au confruntat cu provocări fără precedent, în timp ce serviciile de asistență socială au devenit și mai esențiale în asistarea populațiilor și comunităților vulnerabile în aceste vremuri dificile.