Infofinanciar > Lumea la zi > Starmer afirmă că Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a ataca Rusia! Cum răspunde Kremlinul
Lumea la zi

Starmer afirmă că Ucraina poate folosi rachetele britanice pentru a ataca Rusia! Cum răspunde Kremlinul

Rușii vor să se răzbune pentru pierderile umane suferite (Sursă foto: Capital) Ucraina
sursa foto arhiva companiei

Keir Starmer a semnalat că Ucraina poate folosi rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, confirmând că va continua politica guvernului britanic anterior privind utilizarea armelor sale cu rază lungă de acțiune în războiul Rusia-Ucraina.

Starmer a spus că depinde de Ucraina cum va folosi rachetele Storm Shadow donate de Marea Britanie, atunci când a fost întrebat de un reporter Bloomberg.

El a vorbit cu jurnaliștii în timp ce călătorea spre summitul NATO de la Washington marți seara.
Rachetele trebuie „în mod evident să fie utilizate în conformitate cu dreptul umanitar internațional, așa cum v-ați aștepta”, a adăugat premierul, afirmându-și poziția potrivit căreia Storm Shadows trebuie să fie utilizate „în scopuri defensive”.

„Dar este treaba Ucrainei să decidă cum să le desfășoare în aceste scopuri defensive”, a spus el. Storm Shadows sunt rachete de croazieră ghidate cu precizie, cu o rază de acțiune de peste 250 de kilometri (155 de mile).

Ucraina și țintele alese

Ucraina a declarat că trebuie să lovească ținte militare din interiorul Rusiei pentru a se apăra și a respinge atacurile rusești. Dezbaterea pe această temă între aliații săi este una dintre principalele probleme care vor fi discutate la summitul NATO.
Unele țări europene, precum Marea Britanie, și-au exprimat sprijinul pentru poziția Ucrainei, însă guvernul SUA s-a opus până acum ridicării tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor sale de către Kiev. Administrația Biden afirmă că nu a permis lovituri ucrainene în adâncul Rusiei, considerând că aceasta este o linie roșie pentru a preveni escaladarea cu Moscova.
Comentariile sunt prima dată când Starmer își angajează noua administrație față de această politică, după victoria sa în alegerile generale din Regatul Unit de săptămâna trecută.
Acestea fac ecou cuvintelor folosite de guvernul predecesorului său, Rishi Sunak, care nu a spus niciodată în mod explicit că a permis Ucrainei să folosească Storm Shadows pentru a lovi în interiorul Rusiei, dar a indicat că acesta este cazul, spunând că depinde de Kiev cum să le desfășoare.
La momentul respectiv, Kremlinul a calificat această declarație drept „foarte periculoasă”.
Răspunzând la atacul Rusiei asupra unui spital din Ucraina, Starmer a declarat că a fost un „atac absolut șocant, îngrozitor, care a oferit „un fundal foarte important, deși tragic, pentru acest summit”. El a adăugat: „Este de datoria tuturor să îl descrie în acești termeni”.
„Mesajul meu pentru președintele Putin este următorul: acest summit NATO ar trebui să fie văzut ca o hotărâre clară și unită a aliaților NATO și a altora care se află acolo în același timp de a fi alături de Ucraina și de a face față agresiunii ruse”, a spus Starmer.