Infofinanciar > Info > Sporuri pentru angajații de la stat! Marius Budăi spune când vor intra banii bugetarilor
Info

Sporuri pentru angajații de la stat! Marius Budăi spune când vor intra banii bugetarilor

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: playtech.ro

Deși ministrul Muncii afirmase că vor urma introduse reducerile sporurilor din sectorul bugetar, în realitate majoritatea angajaților de la stat vor rămâne cu sporurile intacte și chiar vor fi introduse noi beneficii materiale care ajung la suma totală de 27 de miliarde de lei. Conform criteriului pe baza căruia ar urma să fie realizate reducerile de sporuri, angajații care activează în domeniile în care munca realizată pune în pericol viața sau aduc condiții vătămătoare, vor pierde masiv din venituri. 

Astfel, aceste măsuri sunt luate în considerare pentru a se acoperi gaura din bugetul de stat care a ajuns la 20 de miliarde de lei. Pentru realizarea acestui lucru, liderul Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a propus impozitarea progresivă pentru românii care activează șa stat și au salariile mai mari decât cel al șefului statului român Klaus Iohannis, adică de peste 25.000 de lei. 

România are nevoie de măsuri pentru acoperirea deficitului bugetar  

În total, în domeniul public și privat există 42.300 de contracte de muncă cu salariul lunar ce depășește acest prag, însă doar 2.300 dintre acestea se află în domeniul public. 

Soluția pentru acoperirea sumei totale de 20 de miliarde de lei din gaura bugetară a fost tăierea sporurilor pentru condițiile vătămătoare la locul de muncă. Potrivit ministrului Marius Budăi, deficitul nu poate fi acoperit doar din supraimpozitarea celor 2.300 de salarii ale bugetarilor care depășesc venitul lunar al președintelui Iohannis. 

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat recent Ministrul Muncii. 

Conducerea a pus gând rău sporurilor pentru condiții vătămătoare de ceva timp 

Prin această limitare a sporurilor la 20 de puncte procentuale din venitul, ministrul Muncii nu aduce nici un ban către bugetul de stat, deoarece majoritatea sporturilor încasate de bugetari sunt mult mai mici, și nu depășesc 15 puncte procentuale din venitul lunar pe care aceștia îl încasează. 

„În acești 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale – de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiți-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri, potrivit Antena 3. 

Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă”, a spus Florin Câțu în timpul guvernării sale, referindu-se la faptul că aceste sporuri pentru condiții vătămătoare sunt acordate doar dacă te prezinți la locul de muncă. 

Însă din punct de vedere obiectiv, sumele cele mai mari nu se duc spre muncitorii care întâmpină situații care ar putea produse vătămări la locul de muncă, ci spre angajații din Senat, Guvern, Camera Deputaților, ministere, administrații și regii naționale.