Infofinanciar > Info > Spalatoria self wash, o afacere care nu dă greș
Info

Spalatoria self wash, o afacere care nu dă greș

Spalatorie auto
credit imagine: Lugojeanul.ro

Ținând cont de faptul că parcul auto național este în plină creștere, una dintre afacerile pe care poți miza este o spălătorie auto. Însă acest material nu este despre orice spălătorie auto, ci despre cele care se bazează pe ideea de “self wash”. Pentru cei care nu sunt în temă, aceste spălătoriil sunt cea mai nouă inovație care a apărut pe piața și după cum spune numele, conducătorii auto își spală singuri mașina.

Această idee a prins foarte bine în rândul românilor. Acestea au început să fie prezente în mai toate orașele țării. Acest lucru se întâmpla datorită flexibilitătii pe care o astfel de spălătorie ți-o poate oferi, atât ca patron, cât și din ipostaza de client. Dacă sunteți în căutare de un plan de afacere, spălătoriile self wash sunt un proiect de luat în calcul. În prezent acestea reprezintă una dintre cele mai sigure investiții, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Această afacere are următoarele avantaje: Serviciul este unul rapid și costul este redus, iar posesorii auto preferă acest tip de spălătorii, deoarece economisesc timp și bani. Nu trebuie să-ți bați capul cu angajații, ceea ce din start elimină plata taxelor și a impozitelor pentru salariile acestora. În plus dispare stresul pe care îl ai când trebuie să angajezi personalul.

Un alt avantaj pe care nu îl poți avea în altă afacere este faptul că spălătoriile self wash funcționează 24/7 și 365 de zile pe an, indiferent de sărbătorile legale și weekend-uri. Ba mai mult, faptul că nu există angajați, elimină din start perioada concediilor de odihnă. Față de spălătoriile tradiționale, calitatea serviciilor de la cele self wash este net superioară, iar clienții își pot “dichisi” mașina după bunul plac, iar în legătură cu veniturile, acestea apar încă din prima zi.

Profit garantat

O altă parte bună a acestei afaceri este încasarea instant a banilor, fapt ce va face profitul să apară imediat. Rata de profitabilitate a unei spălătorii self wash oscilează între 60 și 70% din totalul încasărilor. Spre exemplu: la o spălare medie de 7 lei, costurile sunt de 1,82 de lei. Acestea reprezintă energia consumată, apa și alte consumabile, precum detergenții și ceara lichidă.

Investiția pentru o astfel de afacere se poate ridica la aproximativ 33 de mii de euro pentru achiziționarea echipamentelor necesare (3 piste de spălat) la care se mai adaugă și investițiile pentru amenajarea spațiului, care să zicem că duc investiția totală în jurul sumei de 50 de mii de euro. Această investiție de 50 de mii de euro se poate amortiza în aproximativ 2 ani, în funcție de vadul și locația pe care le are spălătoria. Dacă facem un calcul, la o medie de 5 mașini pe oră, 8 ore pe zi și un cost mediu de 5 lei, rezultă o încasare de 200 de lei.

Ținând cont că spălătoria are trei piste, încasările pot ajunge până la 600 de lei pe zi. 600 de lei pe zi înmulțit cu numărul de zile dintr-un an, rezultă 156.000 de lei pe an, din care se scade 3% impozitul pe venit. Deci într-un an profitul poate ajunge până la 151.300 de lei pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 31 de mii de euro. La un astfel de randament investiția va fi amortizată în mai puțin de 2 ani, ceea ce oferă o siguranță si un motiv în plus pentru a începe o astfel de afacere. Nu în ultimul rând, principalul lucru oferit este flexibilitatea. Ca patron nu trebuiesc alocate mai mult de 2 ore pe zi, lucru care te lasă să te ocupi și de alte afaceri sau să petreci timp cu familia.