Infofinanciar > Educație financiară > Fabrica de conținut
Educație financiară Info

Fabrica de conținut

Fabrica de conținut

De câțiva ani buni, oamenii cu harul scrisului, își oferă serviciile pentru crearea de conținut relevant pentru diverse site-uri. Unii, foarte bine organizați, chiar trăiesc din asta. Oportunitatea de a deveni o afacere a fost sesizată imediat de cei cu spirit antreprenorial și au apărut așa-zisele ”fabrici de conținut”.

Penman.ro este un business nou-nouț, apărut anul trecut, o ”fabrică de conținut” care se dorește a fi o platformă care face legătura între creatorii de conținut (deseori numiți writeri) și companiile care știu că de conținut depinde într-o bună măsură business-ul lor. În același timp, penman.ro este și o afacere cu un potențial deosebit.

Un context superfavorabil

Pentru ”fabricile de conținut”, contextul este deosebit de favorabil. Să ne explicăm: conform Asociației Magazinelor Online, comerțul online ar fi atins masa critică, în 2021, și 54% din utilizatorii de internet au făcut cel puțin o comandă online și tendința continuă; peste 47% din firmele românești au externalizat crearea de conținut în 2021; odată cu digitalizarea crescută a afacerilor, crește nevoia de informații actualizate despre servicii și produse, disponibile pe canalele proprii ale companiilor; potrivit celor mai recente studii, cererea de conținut va crește exploziv și în 2022, în linie cu creșterea activității de e-commerce și a digitalizării accelerate în toate domeniile; companiile reduc cu cel puțin 14% timpul pentru găsirea și managementul unui partener pentru realizarea de conținut.

Cele 47% dintre companiile locale care au apelat deja la externalizarea conținutului au luat această decizie pentru că au simțin nevoia de specialiști care să facă selecția potrivită a partenerilor și capacității scriitorilor de conținut, ținând cont și de economia de timp în managementul contractelor și aspectelor legale, de care, astfel, nu se mai ocupă, aceasta revenind ”fabricilor de conținut”.

În cazul afacerii analizate, există, însă, și câteva atuuri despre care veți citi mai jos.

Afacerea ”fabrica de conținut”

La prima vedere, o astfel de afacere pare simplu de pus pe picioare, în definitiv ce ai de făcut? Cauți clienții-companii care vor conținut, apoi cauți ”scriitori” care pot concepe astfel de texte. Ei bine, nu e deloc așa, dar să o luăm de la început.

Deci start-up-ul penman.ro s-a născut anul trecut, și la apariția acestui articol va fi împlinit fi un an. Investiția inițială a fost de 30.000 de euro  Din câștig, majoritatea banilor sunt direcționați în dezvoltarea produsului și scalarea afacerii. Astăzi, platforma însumează 600 de utilizatori din care 200 sunt content writeri, 40 sunt senior content writeri și 454 sunt companii – clienți. Agenții de marketing, site-uri de e-commerce  sau start-up-uri se numără printre clienții actuali ai platformei.

Start-ul-ul se pregătește de o rundă de finanțare de unde țintește 200.000 de euro. Bani pot veni de la Angel Investor, fonduri mici și/sau listare pe platforme tip Seedblink și CEO-ul penaman.ro, Ovidiu Neag ne spune că au fost demarate discuții în acest sens. Până la finele anului 2024, se dorește ca numărul de clienți plătitori să ajungă la 2.500. De asemenea, se preconizează o a doua rund de finanțare care să atragă

500.000 €. Acest al doilea pas este menit să ofere oportunitatea de internaționalizare. Piețele țintite sunt UK, Spania și Cehia, până la finele anului 2026.

Business-ul a început de la un lucru concret: astăzi, 85% dintre consumatori aleg produsele și servicii după ce fac cercetări online, pe site-uri, canale sociale, pagini specializate și forumuri și acest procent este în creștere constantă. Deci, conținutul clar, curat, atractiv, care să ofere clienților informațiile de care au nevoie pentru a decide achiziționarea produselor și serviciilor, a devenit esențial pentru aproape orice afacere, oricât de mare sau de mică.

Dar, cine se ocupă de actualizarea constantă a conținutului digital, de prezentarea produselor în magazinele online, de articolele de pe blogurile companiilor și toate datele care sprijină alegerea informată a consumatorilor, mai ales la firmele în dezvoltare, cu echipe medii sau mici? Răspuns: o ”fabrică de conținut”. Care face mult mai multe lucruri, de fapt.

Secretele ”fabricii de conținut”

Evident, una dintre principalele activității ale penman.ro este facilitarea selectării unui creator de conținut cu experiența potrivită domeniului clienților, care deține cunoștințele necesare și se pliază pe limbajul și stilul companiilor client, cerințe de bază ale clienților.  Din câte am înțeles, acest proces se face fie direct din lista de contributori fie este intermediat de platformă, pe baza unor solicitări cu specificațiile necesare.  „Din monitorizarea noastră, pentru sutele de clienți care sunt deja înrolați pe platformă, rezultă că procesele de selecție și cele contractuale realizate prin platforma penman.ro, au dus la economii de timp de 14%. În privința costurilor, transparența oferită de platformă permite gestionarea mai bună a bugetelor”, explica, CEO-ul penman.ro, Ovidiu Neag.

Spuneam mai sus, că business-ul este mai complicat decât la prima vedere, pentru că el cuprinde cel puțin două componente esențiale. Una ține de inteligența artificială, succesul platformei penman.ro fiind sprijinit de un asistent virtual care face o primă documentare a subiectului și asigură ceea ce se cheamă ”proof reading” automat, diminuând timpul de redactare cu 75%.

Dar, mai există un punct forte. „În afara automatizărilor și a instrumentelor de AI puse la dispoziție, platforma oferă accesul  la o piață specifică de unde este foarte ușor să obțină clienți noi și să dezvolte relații puternice și de durată cu ei fără altfel de investiții. Pe lângă toate acestea, penman.ro preia în totalitate de la freelancer problemele de legal (contracte, facturi, transfer de drepturi de autor), dar și garanția încasării sumelor cuvenite de pe urma redactării materialelor, lăsând astfel content creatorului timpul de a se implica în proiecte noi și de a crea”, spune Ovidiu Neag.

Conform CEO-ului penman.ro, acum, un freelancer afiliat la platformă, poate încasa începând de la 2.000 lei lunar, asigurându-și astfel un extravenit lunar.

Win – win

Penman.ro a fost lansat printr-o investiție a celor doi co-fondatori, Ovidiu Neag și Marian Andreași, antreprenori cu o experiență de peste 30 de ani în business și programare. În acest moment fondatorii se concentrează pentru înrolarea clienților targetați, companii mici și mijlocii, agenții de marketing, companii care administrează site-uri de e-commerce și, nu în ultimul rând, start-up-uri. ”De cele mai multe ori, pentru un fondator, este greu să își definească propria linie de business și reușește cu mari eforturi, să o expună corect. Și de ce spun că este nevoie de efort, pentru că, până și găsirea unui content writer care să cunoască domeniul, care să îi compună textul așa cum și-l dorește și care să reușească să transmită exact ceea ce își dorește, adică emoție, este o provocare”, ne ma spune Ovidiu Neag. Pentru majoritatea start-up-urilor, găsirea unui astfel de content writer, este un drum lung și anevoios și costurile sunt pe măsură. Aici intervine ”fabrica de conținut” penman.ro.