Infofinanciar > Info > Șpăgile de la Drumuri Craiova, din nou sub lupa DNA
Info

Șpăgile de la Drumuri Craiova, din nou sub lupa DNA

Șpăgile de la Drumuri Craiova, din nou sub lupa DNA
Foto: facebook.com

O poveste care a făcut valuri serioase la acea vreme este cazul lui Bogdan Bratu, un apropiat al baronului PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău. Bratu era, în 2021, director al DRDP Craiova.

În fapt, în martie 2017, Bratu este numit director economic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, iar în decembrie același an este numit director general al aceleiași regionale.

În 2021, s-a constatat că acesta se folosise de o diplomă falsă pentru a accede în diverse funcții solid remunerate. Mai precis, Bratu în CV a trecut și că în perioada 2012-2016 a studiat la Facultatea de Științe Juridice a Universității Hyperion, unde ar fi obținut diploma de licență în Drept.

O minciună cât casa. Căci nu exista acea diplomă.

Pe 23 aprilie 2021, Bogdan Bratu a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune, ulterior fiind pus sub control judiciar.

Banii înapoi

În fine, pe 13 decembrie 2022, fostul director al DRDP a reușit să scape de închisoare, însă judecătorii au hotărât că este nevoit să restituie salariile pe care le-a încasat în timp ce ocupa funcții de conducere, timp de șapte ani.

Fostul șef la Drumuri a fost pus sub acuzare în 2021 pentru înșelăciune, însă faptele s-au prescris pe 24 mai 2019, au spus judecătorii.

Suma de restituit se ridica la aproximativ 900.000 de lei. Pe care nu știm dacă i-a dat înapoi până azi. Curtea de Apel București a pronunțat decizia pe data de 13 decembrie, fiind una definitivă.

Episodul doi

Epopeea lui Bogdan Bratu beneficiază, însă, și de un al doilea episod. În ianuarie anul acesta, procurorii anticorupție au fost sesizați de existența unui prejudiciu de 4,45 milioane de lei la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.

Dosarul, deschis la DNA Pitești, vizează contracte de lucrări acordate fără licitație. Evident, sunt și supraevaluate. Toate de pe vremea fostului director al DRDP Craiova Bogdan Bratu. Se pare că e vorba de abuzul în serviciu motivat de șpagă.

În cauză au fost demarate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”abuz în serviciu raportat la art. 13 indice 2 din legea 78/2000, (…), și fals în înscrisuri sub semnătură privată”, scrie nouapresa.ro.

Important, în cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.”

Tunul a fost estimat până la ultimul bănuț și de un control al Departamentului III al Curții de Conturi. Este vorba despre: 4.453.423, 66 lei.

Bratu a fost numit inițial director comercial la DRDP Craiova. Numire făcută la ordinul baronului PSD de Giurgiu, Niculae Bădălău.  El a ocupat periodic și fotoliul de director general, până în aprilie 2021.