Infofinanciar > Info > Drumul Expres Craiova-Pitești o să fie gata în 2025. Așteptări ridicate în Oltenia
Info

Drumul Expres Craiova-Pitești o să fie gata în 2025. Așteptări ridicate în Oltenia

Peisajul proiectelor de hoteluri și spații de relaxare în România
sursa foto: dugaro.ro

Drumul Expres Craiova-Pitești, solicitat de marii investitori din România, este estimat să fie finalizat la sfârșitul acestui an. Echipa de construcție, o asociere turco-română, care lucrează la o porțiune cu termen de finalizare în 2025, are speranțe să încheie lucrările mult mai devreme.

În același timp, o altă șosea expres esențială pentru a reduce traficul aglomerat între Craiova și Târgu Jiu va fi scosă la licitație în curând.

Drumul Expres Craiova-Pitești o să fie gata în 2025

Astăzi, pe porțiunea Craiova-Balş a șoselei de mare viteză, constructorii au aplicat primul strat de asfalt și sunt optimiști că vor finaliza lucrările mai devreme decât programat. Cristian Tudor, purtătorul de cuvânt al DRDP Craiova, a declarat. ,,Antreprenorul a pregătit aproximativ 6 kilometri pentru a așterne stratul de asfalt, lucrând în paralel la toate aspectele structurale, inclusiv terasamentele și sistemele de drenaj. Există premise că vom finaliza această porțiune până la sfârșitul anului”.

Traseul șoselei de mare viteză, cu o lungime totală de 121 de kilometri, este împărțit în patru secțiuni distincte. Cele din mijloc au fost deja deschise circulației, una dintre ele fiind planificată să fie finalizată în acest an, iar pentru cealaltă, constructorii promit finalizarea lucrărilor până în decembrie.

Șofer: Dacă a început e un lucru bun, acum să şi termine. Drumul care este ocolitor e plin de gropi, de hârtoape.

Șofer: E foarte important, cel puţin pentru mine, pentru că conduc foarte mult. Am frecventat acest tronson şi este necesar.

În regiunea Oltenia, astăzi a fost emis avizul pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Târgu Jiu-Filiaşi, care urmează să fie extins cu o autostradă până la Craiova. Proiectul include construirea a 25 de poduri, peste 40 de pasaje și 12 parcări.

Investitorii din Târgu Jiu așteaptă de mult timp drumul expres

Șofer: La Filiaşi, la orele de vârf, e foarte multă aglomeraţie. Uneori întârziem când mai avem de mers pe la aerport să luăm rude din străinătate, când avem diferite probleme.

Cristian Pistol, director CNAIR: El va fi împărţit în aproximativ 6 loturi, cu o durată de excuţie de maxim 28-30 de luni în funcţie de tipul terenului.

Diana Speretoiu, reporter Observator: 110 kilometri sunt între Târgu Jiu şi Craiova. Acum, un drum de o oră şi 45 de minute. Când va fi gata drumul express care va fi construit de la zero. Distanţa dintre Târgu Jiu şi capitala Olteniei va putea fi parcursă în mai puţin de o oră.

Investitorii din Târgu Jiu așteaptă de mult timp drumul expres pe care mașinile vor putea circula cu viteza de 120 de kilometri pe oră. Guzman Aparicio, antreprenor: Să avem un drum cum trebuie să fie înspre Craiova, un oraş foarte mare, să fim conectaţi. Este foarte frumos, mi se pare extraordinar. Creşte economia, absolut tot.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Legăturile noastre cu oraşele mari, cu regiunile ţării nu se face decât pe drumuri naţionale. Cu o singură bandă pe sens. E foarte dificil pentru un om de afaceri. Odată cu realizarea acestei investiţii, Târgu Jiu poate să privească lucrurile în alt mod.

Licitația pentru construcția drumului de mare viteză va avea loc în săptămânile următoare, iar primele utilaje pe șantier ar putea fi observate chiar în acest an. Investiția totală este de 14 miliarde de lei, fonduri europene, conform observatornew.ro.