Infofinanciar > Info > Șpaga din sistemul medical, o boală cruntă a României! Guvernanții iau acum măsuri
Info

Șpaga din sistemul medical, o boală cruntă a României! Guvernanții iau acum măsuri

spaga doctori sursa foto adevarul.ro
sursă foto: adevarul.ro

Corupția din sistemul medical românesc este încă o afecțiune gravă de care suferă țara noastră. Foarte mulți cetățeni care au nevoie de asistență sau intervenție medicală obișnuiesc să ofere anumite „atenții” bănești către cadrele medicale. În acest context, Guvernul de la București dorește acum să ia măsuri.

Primele declarații în acest sens îi aparțin ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care face apel la populație să renunțe la acest obicei, de a oferi anumite beneficii materiale personalului medical, căci corupția din sistem trebuie înlăturată: „Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi”.

Alexandru Rafila spune că este conștient de faptul că aceste obiceiuri nu vor dispărea foarte ușor din viața românilor, însă acestea vor putea fi reduse în mod treptat pe baza unei informări corecte și a unei educații benefice. „Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical, ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în ziua de joi, 2 martie.

Ce măsuri se iau acum?

Demersurile au început deja, căci în ultimele săptămâni mai mulți specialiști din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au susținut numeroase activități de informare, conform unui comunicat de presă al instituției. La acestea au participat mai mulți managerii unităților sanitare, directorii executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, respectiv, ai municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică.

Aceste activități au avut în centrul atenției fix acest subiect, prezentându-se cele mai importante informații referitoare la modalitățile prin care aceste acte de corupție pot fi prevenite. S-a subliniat încă o dată că această practică încalcă etica profesională și slăbește integritatea unui cadru medical, scrie antena3.ro.  

Românii, cei mai generoși față de medici

La nivelul întregii Uniunii Europene, țara noastră ocupă primul loc în ceea ce privește „dărnicia” cetățenilor față de cadrele medicale. Un studiu al celor de la FRONTIERS, o importantă publicație științifică, 19% dintre români oferă asemenea „atenții” când solicită asistență sai intervenție medicală.

Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că pacienții ar avea temerea că dacă nu ar face acest lucru, nu ar fi tratați corespunzător și nu vor avea acces la servicii medicale calitative. Pe lângă acest motiv, potrivit celor de la FRONTIERS, românii ar mai oferi șpagă doctorilor și asistentelor tocmai pentru că aceștia ar cere acest lucru.

„Atențiile” oferite de europeni

Mai jos se regăsește întreg clasamentul prezentat de către sursa mai sus amintită:

 1. România: 2013- 28%, 2019- 19%
 2. Ungaria: 10%, 14%
 3. Grecia: 11%, 14%
 4. Lituania 21%, 10%
 5. Bulgaria: 8%, 10%
 6. Letonia: 7%, 10%
 7. Austria: 3%, 17%
 8. Luxemburg: 1%, 9%
 9. Germania: 8%, 7%
 10. Croația: 2%, 7%
 11. Belgia: 2%, 6%
 12. Cehia: 4%, 5%
 13. Franța: 5%, 5%
 14. Polonia: 3%, 5%
 15. Slovacia: 9%, 5%
 16. Italia: 4%, 4%
 17. Malta: 2%, 4%
 18. Estonia: 3%, 3%
 19. Irlanda: 2%, 3%
 20. Slovenia: 3%, 3%
 21. Danemarca: 1%, 2%
 22. Spania: 1%, 2%
 23. Cipru: 2%, 2%
 24. Portugalia: 2%, 2%
 25. Marea Britanie: 1%, 2%
 26. Olanda: 1%, 1%
 27. Finlanda: 0%, 1%
 28. 28.  Suedia: 1%, 0%
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.