Infofinanciar > Info > Sondaj INSCOP despre intențiile de vot la alegerile prezidențiale! Geoană este pe primul loc
Info

Sondaj INSCOP despre intențiile de vot la alegerile prezidențiale! Geoană este pe primul loc

Mircea Geoană explică de ce ar fi un președinte bun.
sursa foto arhiva companiei

Date oferite de INSCOP pentru Newsro dezvăluie preferințele românilor când vine vorba despre alegerile prezidențiale care vor avea loc în cest an.

Mircea Geoană, care este adjunctul secretarului general al NATO, ocupă locul întâi în preferințele românilor cu un procentaj de 26,5%. Acesta este urmat de Marcel Ciolacu cu 18,9%, Diana Şoşoacă cu 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă.

Există, de asemenea, și un scenariu în care fostul premier Victor Ponta ar putea candida. În acest caz  Geoană ar obţine 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu, 15,1, Diana Şoşoacă, 14,8, urmată de Nicolae Ciucă, Victor Ponta şi George Simion.

„Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot”, precizează Remus Ştefureac, director general al INSCOP.

Intenția la vot din România

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot la alegerile prezidenţiale şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 9,8% dintre români au ales 1, 1% au ales 2, 1,2% au ales 3, 1,1% au ales 4, 7,1% au ales 5, 1,3% au ales 6, 4,7% au ales 7. 5% indică 8, 3,9% aleg 9 şi 64,4% indică 10. 0,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

„Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale pentru varianta de candidaţi testată în septembrie şi noiembrie 2023 şi repetată în ianuarie 2024 rămâne relativ constantă, schimbările fiind neglijabile. Pe de altă parte, introducerea unui nou candidat în listă şi anume Victor Ponta (Pro România), modifică cifrele. Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot.  Alegerile prezidenţiale vor fi principala competiţie care va influenţa anul electoral 2024, motiv pentru care desemnarea candidaţilor ar putea juca un rol esenţial în calibrarea performanţei partidelor la alegerile europarlamentare, locale şi parlamentare”, declară Remus Ştefureac, director general al INSCOP.

O variantă validă, în cazul în care duminică s-ar organiza alegeri la noi în țară, este: 24,6% l-ar alege pe Mircea Geoană (candidat independent). 15,1% i-ar da votul lui Marcel Ciolacu (PSD) şi 14,8% ar pune ştampila de vot pe Diana Şoşoacă (din partea SOS România).

În clasament urmează Nicolae Ciucă (PNL) cu 10,8%, Victor Ponta (Pro România) cu 10,7% şi George Simion (AUR) cu 10,4%, scrie News.ro.