Infofinanciar > Info > Soluție „jignitoare” la problema salariilor mici ale profesorilor din România! Tot mai mulți educatori renunță la cariera în învățământ
Info

Soluție „jignitoare” la problema salariilor mici ale profesorilor din România! Tot mai mulți educatori renunță la cariera în învățământ

salarii romani, sursa foto: playtech.ro.
sursa foto: playtech.ro.

Chiar dacă problema salariilor din domeniul educației rămâne nerezolvată, profesorii mai au sume de primit din anii precedenți. Aceștia vor primi restanțe pentru perioada de îndrumare din 2018 până în 2021. În ciuda faptului că guvernul a crescut constant veniturile lunare ale cadrelor didactice, aceste majorări nu au fost încă puse în aplicare. Prin urmare, profesorii continuă să lucreze cu salarii din anii trecuți. 

În viitorul apropiat, profesorii ar trebui să primească un adaug de 122 de lei brut la salariile lor. Cu toate acestea, suma nu este foarte mare și se pare că va fi virată în mai multe tranșe, pentru a nu afecta bugetul alocat pentru educație. Profesorii se simt„jigniți” de această inițiativă și doresc ca problemele financiare să fie soluționate într-un mod mai semnificativ pentru ei. 

Salariile profesorilor 

Cu un progres lent și încă fără siguranță, oficialii guvernamentali încearcă să îmbunătățească nivelul salariilor cadrelor didactice pentru a reflecta situația economică actuală. Cu toate acestea, nemulțumirile din rândul personalului din domeniul educației cresc în fiecare an. Din cauza instabilității și salariilor mici, mulți profesori aleg să părăsească învățământul. 

„Am decis să plec din învățământ acum câțiva ani și încă nu regret decizia făcută. Într-adevăr, era destul de lejer programul la școală, cu multe zile libere, însă salariul și faptul că an de an trebuia să îți cauți de muncă era teribil. Am aflat acum că trebuie să primesc ceva bani pentru anii trecuți că am fost diriginte. 122 de lei brut, vă dați seama, eu când am auzit am izbucnit în râs. Nici măcar nu-i primim pe toți odată. Este incredibil ce se întâmplă în țara asta”, povestește un fost profesor. 

Profesorii renunță la meseria de învățător 

Din păcate, în județul Iași se înregistrează o tendință descrescătoare în ceea ce privește numărul de elevi înscriși la unitățile de învățământ. Potrivit statisticilor, județul a suferit o scădere semnificativă a numărului de școli, iar școlile rurale au fost cele mai afectate. În ultimii cinci ani, numărul elevilor înscriși în școlile din Iași a scăzut cu aproximativ 5%, ceea ce reprezintă peste 6.000 de elevi. 

În plus față de închiderea școlilor, există și o tendință a profesorilor de a părăsi catedra. Cu toate acestea, în curând va avea loc cel mai mare concurs de titularizare din țară. Chiar dacă numărul școlilor este mai mic, numărul de candidați la titularizare este în creștere, astfel încât locurile nu sunt suficiente pentru toți candidații, an de an. 

Deși încă nu există prea multe informații despre salariile cadrelor didactice, se pare că aceștia vor primi diferențele din anii trecuți în perioada următoare. Este incert cum vor evolua lucrurile la nivelul educației și care va fi atitudinea profesorilor în privința acestor schimbări, relatează RomâniaTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.