Infofinanciar > Info > Şoferii vor putea fi sancţionaţi în baza filmărilor de pe camerele de supraveghere
Info

Şoferii vor putea fi sancţionaţi în baza filmărilor de pe camerele de supraveghere

amenda trafic
Foto: facebook

Şoferii vor putea fi sancţionaţi în baza filmărilor de pe camerele de supraveghere. Așa spune o ordonanţă adoptate recent de Guvern pentru modificarea Codului Rutier.

Noile reglementări mai prevăd ca persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică să poată fi testate pentru alcool şi substanţe psihoactive.

Sute de camere inteligente vor fi montate pe autostrăzile și drumurile naționale din România. Ele vor funcționa în permanență, iar în cazul încălcării limitei de viteză, conducerii pe banda de urgență, trecerii pe culoarea roșie a semaforului, depășirii coloanei de mașini și conducerii agresive vor semnaliza abaterea în centrul de comandă.

Polițiștii vor verifica imaginea respectivă, iar amenda va fi transmisă direct la domiciliul șoferului. Mai mult, modificările Codului Rutier dau posibilitatea ca o amendă să fie emisă inclusiv în baza înregistrărilor audio-video primite de la pietoni sau alți participanți la trafic. Pentru a evita însă abuzurile, documentul prevede că orice imagine depusă este condiționată de semnătura pe proprie răspundere privind autenticitatea. Iar o singură plângere poate fi formulată împotriva aceluiași șofer la fiecare 24 de ore.

Aceste modificări se vor aplica în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. În schimb, deja se află în vigoare obligația polițiștilor de a testa suplimentar conducătorii de vehicule dacă există suspiciuni.