Info

Șoferii primesc o veste excelentă! O nouă companie pătrunde pe piața polițelor de asigurare RCA

a1.ro
FOTO: a1.ro

Conducătorii auto au parte de vești bune, un important asigurator RCA din Cipru pătrunde pe piața din România. Hellas Direct (HD), un important jucător de pe piața RCA cunoscută și în Grecia, își extinde activitate și în România.

Societate funcționează în țară de origine, exclusiv în mediul on-line, dar în România, activitatea se va baza pe canalele clasice. Potrivit polițelor RCA pe care le vinde compania cipriotă, această targhetează anumite segmente de piață, unde oferă și prețuri atractive, în timp ce pe segmentele de piață pe care le evită, operează prețuri prohibitiv de mari, potrivit economica.net.

Hellas Direct funcționează în străinătate exclusiv în mediul on-line

Societatea Hellas Direct (HD), din Cipru este deținută de doi foști bancheri de investiții de la Goldman Sachs. Modelul de business pe care îl aplică în Grecia, este bazat în mod exclusive pe servicii digitale, adică emiterea, vânzarea dar și constatarea daunelor se face strict în mediul virtual. Pe piața asigurărilor auto din România compania a anunțat că va funcționa în mod clasic.

Potrivit informațiilor oferite de economica.net, compania elenă funcționează sub un model de activitate, care presupune prețuri foarte mari pentru segmentele de piață pe care nu le caută, în timp ce pe segmentele unde prezintă interes oferă beneficii fiscale cu mult sub medie.

Cel mai bun exemplu în acest sens este reliefat de economica care susține că pentru un autotren de peste 16 tone, unde cel mai accesibil tarif de asigurare este 6500 de lei, HD solicit un preț de peste 200.000 de lei.

Un alt exemplu identificat constă în tariful aplicat pentru un șofer de peste 35 de ani dintr-un oraș din provincie care are în proprietate un autoturism cu o cilindree cuprinsă între 1,8 și 2 litri a fost ofertat cu puțin peste 400 de lei pentru o perioadă contractuală de șase luni, fapt ce plasează polița de asigurare RCA emisă de HD la nivelul celor mai bune oferte, sub prețul de referință.

În cazul falimentului, asigurații sunt nevoiți să apeleze la firma mamă din Cipru

Compania cipriotă de asigurări este prezentă pe piața din România de câteva luni bune printr-o sucursală de tip Freedom of Establishment (FOE), bazată pe o formulă de tip Managing General Agent (MGA), prin care îi girează pe anumiți parteneri să vândă polițele precum și obligația de a achita daunele până la un anumit nivel.

FOE sau Freedom of Establishment, diferă de Freedom of Service ( FOS), prin faptul că propune deschiderea unei sucursale a cărei administrație este chestionată și avizată de autoritatea de supraveghere din țara gazdă, în cazul României, autoritatea pentru supravegherea financiară (ASF), potrivit economica.net.

Cu toate că supravegherea activității este realizată sub egida din țara de origine, în cazul de față Cipru, ASF deține mai mult control decât în cazul în care Hellas ar fi intrat pe FOS. Hellas, ne spune economica.net, nefiind supravecgheată de ASF nu are nici obligația de a contribui la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), însă o poate face voluntar, fapt ce înseamnă că în cazul falimentului, păgubiții trebuie să se îndrepte entității din Cipru.