Infofinanciar > Info > Șoferii care nu respectă legea o să scoată bani din buzunar! La ce trebuie să fie atenți românii în trafic
Info

Șoferii care nu respectă legea o să scoată bani din buzunar! La ce trebuie să fie atenți românii în trafic

aplicație parcare tarif sursa: protv
Sursa foto: stirileprotv.ro

Amendă substanțială pentru șoferii români care efectuează acest gest. Ce reguli sunt stipulate de Codul Rutier și ce ar trebui să cunoască participanții la trafic. Toți conducătorii auto din România trebuie să fie conștienți de acest aspect. Conform normelor rutiere actuale, este interzis participanților la trafic să instaleze orice tip de alarmă auto.

Este permis șoferilor să instaleze doar dispozitive antifurt care se conformează regulilor stabilite de legislație, care se referă la nivelul de zgomot și durata sunetului produs. În consecință, persoanele care nu respectă această prevedere riscă să fie sancționate cu amenzi în valoare de 3.000 de lei.

Claxonatul o să coste buzunarul șoferilor

Șoferilor le este permis să monteze doar sisteme antifurt care se încadrează în parametrii stabiliți de legislație, în ceea ce privește nivelul sonor și durata semnalului emis. Ca urmare, cei care nu respectă aceste reguli se expun riscului de a primi amenzi în cuantum de 3.000 de lei. Prevederile din codul rutier stabilesc cerințele pentru alarmele auto, mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să depășească un minut în durată. De asemenea, intensitatea semnalului sonor nu poate depăși un anumit nivel sonor.

În conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997, care aprobă Normele de igienă și recomandări privind mediul de viață al populației, nivelul maxim admis pentru zgomotul în apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (de la 22:00 la 06:00). Conducătorii auto pot evalua valoarea nivelului acustic în interiorul unei camere cu ferestrele închise. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, se interzic alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea altui vehicul.

Amenzi pot fi aplicate și în alte situații. O cameră dotată cu inteligență artificială a fost implementată în acest scop. Șoferii sunt îndemnați să asigure întotdeauna că toți pasagerii poartă centurile de siguranță și că sunt în condiții de siguranță pe durata călătoriilor. Părinții care călătoresc cu copii în mașină sunt sfătuiți să fie extrem de atenți, deoarece există riscul ca pasagerii mai tineri să încerce să-și desprindă singuri centura de siguranță.

Dacă te grăbești o să te coste

În cazul în care alegi să apeși pedala de accelerație în exces și depășești limita de viteză cu 21 până la 30 km/h, polițistul rutier are autoritatea să te amendeze cu patru sau cinci puncte de amendă (echivalentul a 580 sau 725 de lei) și să îți adauge trei puncte de penalizare. Dacă depășești limita de viteză cu 31 până la 40 km/h, amenda poate varia de la șase la opt puncte de amendă (adică între 870 și 1.160 de lei), iar în plus, se aplică patru puncte de penalizare.

Amenda se agravează dacă depășești limita cu 41 până la 50 km/h, în acest caz vei fi sancționat cu 9 până la 20 de puncte de amendă (adică între 1.305 și 2.900 de lei), și vei primi șase puncte de penalizare. Dacă decizi că strada se transformă pentru tine într-un traseu de competiție și depășești limita de viteză cu peste 50 km/h, consecințele includ o amendă între 9 și 20 de puncte (cu o maximă de 2.900 de lei), dar și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile, conform dailybusiness.ro.