Infofinanciar > Info > Cheltuielile instituțiilor statului. Salarii de 4.000 de lei pentru șoferi…dar nicio mașină
Info

Cheltuielile instituțiilor statului. Salarii de 4.000 de lei pentru șoferi…dar nicio mașină

buget; Sursă foto: em360.ro
Sursă foto: em360.ro

Statul se confruntă cu mari probleme din punct de vedere al bugetului. Deficitul bugetar a pus stăpânire pe țara noastră, iar oficialii încearcă din răsputeri să vină cu măsuri care au rolul de a crește veniturile statului. Se are în vedere și diminuarea bugetelor anumitor instituții, care se pare că sunt destul de mari. Deși se dorește diminuarea cheltuielilor, o instituție de la nivelul statului își permite să plătească salarii pentru șoferi de 4.000 de lei.

Autoritățile au fost contrariate de faptul că, în ciuda cheltuielilor legate de salariile șoferilor, instituția nu deține nicio mașină pe care aceștia să își desfășoare munca de zi cu zi.

Angajări suspecte la nivelul instituțiilor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aflat că, în ultimii doi ani, mai multe dintre filialele sale județene au angajat șoferi, în ciuda lipsei de autovehicule ale instituției în zonele respective. Șoferii care lucrează pentru AEP sunt plătiți cu sume cuprinse între 3.000 și 4.000 de lei net pe lună, deși nu au mașini pe care să le conducă. Așadar, aceste cheltuieli ale bugetului sunt considerate a fi suspecte și trezesc mai multe semne de întrebare. „După venirea mea la conducerea AEP am constatat că unele lucruri nu erau în regulă. Am constatat că șapte direcții județene aveau încadrați șoferi, dar nu au avut, de la reorganizare, acum aproape doi ani, niciodată mașini”, a declarat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.

Județele cu pricina sunt Vâlcea, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița și Galați. Astfel, filialele AEP au avut anumite probleme legate de cheltuielile pe care le pun în practică. Conform informațiilor, au existat autoturisme în cadrul direcțiilor județene acum un an sau doi. Astfel, aceștia au păstrat angajați respectivii șoferi, având promisiunea aducerii unor alte mașini în aceste județe cu pricina. „Cele șapte direcții județene au avut mașini până acum un an sau doi. Fosta conducere a decis să reîmpartă mașinile și le-a luat din anumite direcții județene și le-a dat unor persoane din instituție. Au promis alte mașini, dar ele nu au mai fost cumpărate”, au explicat surse din AEP.

În aceste condiții, șoferii nu și-au mai putut desfășura meseria și au fost nevoiți să își găsească alte ocupații în cadrul instituției. Pentru a-și putea păstra salariul, aceștia s-au transformat în meseriași sau oamenii buni la toate care se ocupă de diferite lucruri în cadrul filialei județene a AEP. În contextul în care aceștia nu mai au mașini de care să se folosească pentru a-și desfășura orele de muncă, anumiți angajați pe postul de șofer au ales să folosească transportul în comun sau propriile vehicule pentru a se deplasa la serviciu.

Luptă pentru putere

Potrivit spuselor unor surse anonime, aceste descoperiri ale șoferilor angajați care nu au cum să-și presteze obligațiile de muncă, vin în contextul desfășurării unei lupte de putere în cadrul AEP. „Există un conflict în AEP între Toni Greblă, noul președinte, și Constantin Mitulețu-Buică, fost președinte și actual secretar general. Amândoi au fost propuși de PSD. Greblă încearcă să scape de oamenii lui Mitulețu din instituție, iar PNL vrea să preia funcția de secretar general în AEP”, au declarat surse din interiorul AEP, conform România TV .