Infofinanciar > Info > Șoferii au din ce în ce mai multe de plătit! La început de sezon estival, apar noi taxe pentru turiști
Info

Șoferii au din ce în ce mai multe de plătit! La început de sezon estival, apar noi taxe pentru turiști

litoralul romanesc
Sursa foto: Playtech.ro

Toți românii care ar urma să ajungă pe litoralul românesc în sezonul estival de anul acesta vor fi nevoiți să achite o nouă taxă, care va intra în vigoare din data de 1 iunie 2023, data începerii oficiale ale sezonului estival. 

Aceasta nouă taxa va trebui plătită și de cei care au ales să își petreacă minivacanța dintre Ziua Copilului și Rusalii pe litoral. Șoferii care ajung cu autovehiculele pe litoral începând cu data de 1 iunie, vor fi nevoiți să achite o nouă taxă, anume taxa de parcare de pe litoral. 

Chiar dacă în perioada de extrasezon taxa de parare aplicabilă pentru stațiunea Mamaia este corelată cu Zona 2, fără alte costuri suplimentare în weekend, de la data de 1 iunie, regulile pentru parcare se schimbă. 

Cât plătesc românii pentru o zi de parcare pe litoral 

De la începutul sezonului estival, regulile pentru achitarea parcării pe litoral se schimbă. Toate zonele de parcare din Mamaia vor avea prețuri corelate cu Zona 0 de parcare plătită, iar astfel șoferii vor fi nevoiți să plătească tarifele de parcare aferente acestei zone, inclusiv noaptea, adică între orele 20:00 și 8:00 sau în zilele de weekend. 

Pentru Zona 0 de parcare plătită, taxa poate fi achitată direct la automatele electronice de plată din parcare, fie cu ajutorului unui card bancar, bancnote sau monede, prin mesaj text sau direct de pe aplicația „Constanța Parking”.  

Tarifele din Zona 0 de parcare sunt de 4 lei pe oră, însă acestea pot diferii și după perioada în care șoferul dorește să lase mașina acolo. Prima jumătate de oră în locul de parcare este gratuită, mai apoi pentru prima oră se achită 2 lei. 

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 123/2001, pentru 2 ore, șoferii vor fi nevoiți să achite 6 lei, iar pentru o staționare de 3 ore, șoferii români care sunt pe litoral vor fi nevoiți să achite 10 lei. 

Pe lângă parcare, litoralul are și alte costuri 

Tarifele de pe litoral, pentru plata la unitățile de cazare sau restaurante, s-au majorat cu 16 puncte procentuale față de anul 2022, anul precedent. Însă pentru a beneficia de prețuri mai mici, românii pot alege să își desfășoare vacanțele pe litoral în perioada 22 mai – 18 iunie, când se desfășoară „Litoralul pentru toți”, când prețurile sunt reduse cu până la 70 de puncte procentuale. 

Programul „Litoralul pentru toți” include și oferte din partea unităților HoReCa de tip all-inclusive, cu prețuri de încep de la 160 de lei pe noapte pentru o persoană, la un hotel de trei stele. 

Durata minimă de ședere este de trei nopți, pentru un număr mai mic, nu se poate beneficia de reducerea de preț. De asemenea, există și cazări care încep de la 34 de lei pe noapte de persoană, însă nu include mic dejun, iar tariful e valabil doar dacă stați cel puțin cinci nopți, potrivit RomâniaTV.