Infofinanciar > Info > Vacanță la mare de Rusalii? În unele stațiuni te așteaptă o taxă de parcare
Info

Vacanță la mare de Rusalii? În unele stațiuni te așteaptă o taxă de parcare

litoralul romanesc
sursa foto: playtech.ro

Minivacanța de Rusalii, care marchează începutul lunii iunie, este așteptată cu nerăbdare de turiștii care planifică să se bucure de frumusețea litoralului. Cu toate acestea, există o provocare comună cu care aceștia se confruntă atunci când vine vorba de călătorie cu mașina: parcarea.

„Pentru Limanu, Vama Veche și 2 Mai nu avem parcări publice. Căutăm o zonă, un teren, pe care să îl putem achiziționa și să îl transformăm în parcare, dar acesta este un proiect de viitor. La acest moment, turiștii pot parca fără taxă, bineînțeles cu obligația de a respecta semnele de circulație”, a declarat Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu pentru „Adevărul”.

Majoritatea stațiunilor din Sudul și Centrul litoralului nu au taxă

În stațiunile Mangalia, Olimp, Venus, Neptun, Jupiter, Cap Aurora și Saturn, taxa de parcare a fost abolită începând din anul trecut, într-o încercare de a atrage un număr cât mai mare de turiști în aceste zone.

„Există doar trei puncte unde se plătește o taxă de parcare de 5 lei pe oră sau 15 lei pe zi: în portul turistic din Mangalia, în Neptun – zona La Steaguri, unde sunt doar restaurante, și pe cordonul turistic Saturn – Venus. În rest, turiștii au gratuitate”, a afirmat Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia.

În Costinești, una dintre cele mai populare stațiuni de pe litoral, parcarea în zona administrată de primărie este, în prezent, disponibilă gratuit. „Avem 300 de locuri de parcare amenanajate, însă avem și lucrări pe o serie de străzi, așa că momentan parcarea este gratis. Pe viitor, după ce aceste lucrări se vor finaliza, vom pune o taxă, însă va fi ceva modic, ne gândim la 5 -10 lei pe zi” , a afirmat Dumitru Jeanu, primarul din Costinești.

Situația similară se aplică și în stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud, unde turiștii care sosesc în această destinație de vacanță au posibilitatea de a parca gratuit, cu excepția parcărilor private.

Taxă de 10 lei/zi în Mamaia

În contrast cu alte stațiuni, precum Constanța și Mamaia, parcarea gratuită este limitată și se regăsește în principal în spațiile puse la dispoziție de hoteluri. În Mamaia, care este încadrată ca Zona 2 de taxare a municipiului Constanța, se aplică o taxă de parcare de 1 leu pe oră sau 10 lei pe zi, în intervalul orar 8.00-22.00, de luni până vineri. Cu toate acestea, începând cu 1 iunie, patru locuri de parcare din stațiunea Mamaia vor face parte din Zona 0 de taxare, adică nu vor fi supuse taxei de parcare.

Spațiile de parcare menționate sunt: Parcarea supraetajată Albatros, Parcarea Promenadă 2 (tronson între Castel și Hotel Iaki), Parcarea Zona Pasarela Rex și parcările situate în Zona Nord Summerland.

Programul de taxare pentru Zona 0 este non-stop și turiștii trebuie să achite tarifele în funcție de perioada de timp în care își parchează vehiculele. Astfel, pentru o oră de parcare, se va percepe o taxă de 4 lei, pentru o zi întreagă tariful este de 30 de lei, iar pentru șapte zile consecutive se plătește o sumă de 100 de lei.

Taxa de parcare lipsește și în Mamaia Nord-Năvodari

Năvodari, ca zonă turistică, a devenit din ce în ce mai populară printre turiști, iar acest lucru se datorează în mare parte dezvoltării multiplelor ansambluri de lux care au apărut în zonă. Un aspect atrăgător pentru turiști este absența unei taxe de parcare în prezent.

„În stațiunea Mamaia Nord-Năvodari, nu se percepe, în acest moment, taxă de parcare pe domeniul public al orașului. În schimb, sunt în curs de amenajare noi parcări publice, astfel încât turiștii să aibă un sejur liniștit, fără grija autoturismului sau a locului de parcare. În ultimii doi ani, au fost amenajate 14 parcări publice în zona de litoral, însumând aproximativ 2.000 de locuri de parcare. Conducerea Primăriei Orașului Năvodari analizează însă posibilitatea introducerii unei taxe de parcare în zona de litoral, iar în situația unei astfel de decizii vom anunța”, au declarat reprezentații Primăriei Năvodari, scrie Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.