Infofinanciar > Info > Soarta pensiilor se decide acum! Budăi și Boloș negociază cum vor arăta veniturile românilor pentru următorii ani
Info

Soarta pensiilor se decide acum! Budăi și Boloș negociază cum vor arăta veniturile românilor pentru următorii ani

pensii bani (Sursă foto: Ziarul de Muscel)
(sursă foto: Ziarul de Muscel

Ziua de marți, 16 mai, va fi una crucială pentru viitorul pensiilor din țara noastră, pe o perioadă de până la 50 de ani. Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii, și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, vor negocia la Bruxelles, la Comisia Europeană, eliminarea plafonului de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB) în ceea ce privește veniturile seniorilor din România.

Oficialul de la Fonduri Europene este de părere că ziua de 16 mai va fi una foarte grea din punct de vedere al negocierilor, căci reprezentanții Comisiei Europene (CE) nu vor accepta foarte ușor renunțarea la acest plafon.  

Marcel Boloș, extrem de îngrijorat

„Avem simulările făcute pe ceea ce înseamnă evoluţia ulterioară a volumului de cheltuieli generată de sistemul de pensii general, cât şi evoluţia PIB pe perioada celor 50 de ani de zile pe care îi avem în conţinutul jalonului ca şi perioadă de constrângere şi sigur, misiunea noastră este ca să convingem Comisia ca acest indicator să fie înlocuit tot cu unul de disciplină financiară, dar care să nu limiteze aceste cheltuieli, încât Guvernul să aibă posibilitatea de a lua decizii privind ajustarea pensiilor sau majora chiar, fără ca să fie ţinut de ponderea aceasta pe care am menţionat-o de 9,4 la sută din PIB pe o perioadă de 50 de ani de zile”, a declarat ministrul Marcel Boloş, în direct la o emisiune televizată.

Oficialul de la Fonduri Europene susține faptul că, chiar dacă discuțiile se anunță a fi unele complicate și complexe în contextul unei probleme tehnice, atât el, cât și Marius-Constantin Budăi, vor fi pregătiți.

„Nu va fi o negociere ușoară”

„Este o problemă tehnică pe care noi va trebui să o argumentăm foarte bine, pentru că ce este foarte greu de negociat cu Comisia Europeană sunt componentele de reformă. Nu merg argumente care ţin de voinţa părţilor sau argumente emoţionale sau orice alt fel de argumente care nu sunt clădite pe informaţii şi date care vin din sistemul nostru de cheltuieli şi care sunt în legătură cu jalonul”, a mai spus Marcel Boloș.

În continuare, ministrul a detaliat metodele prin care vor argumenta cerința României în fața reprezentanților Comisiei Europene: „Nu va fi o negociere uşoară, ne-am pregătit pentru acest moment şi trebuie să avem argumentele care ţin de rata inflaţiei şi de eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii general care vor aduce o creştere a cheltuielilor din sistemul general de pensii destul de semnificativă încât să fie necesară o nouă reaşezare a acestui indicator de disciplină financiară pentru că el este pe o perioadă lungă de timp, 50 de ani este totuşi o perioadă lungă în care nu ştim cum vor evolua condiţiile macroeconomice”, a completat oficialul.

Pensiile speciale și viitorul lor

Cu ocazia acelorași întâlniri, cei doi miniștri vor aduce în discuție și problema pensiilor speciale și formula prin care acestea ar urma să fie ajustate: „Suntem o echipă guvernamentală şi trebuie să mergem împreună şi participăm împreună, vă confirm acest lucru. Marţi avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru a relua practic discuţiile pe tema legată de pensii speciale şi a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanţei corporaţiilor de stat”.

„Avem de pus în aplicare jalonul cu ceea ce înseamnă decarbonizarea. Deci toate acestea sunt piese grele pentru ceea ce înseamnă încasarea banilor pentru cererea de plată numărul 3 şi care necesită un efort comun guvernamental”, a încheiat ministrul Fondurilor Europene, citat de stiripesurse.ro.