Infofinanciar > Lumea la zi > Slovacia, înapoi în sfera de influență rusească? Ce spune FOREIGN POLICY
Lumea la zi

Slovacia, înapoi în sfera de influență rusească? Ce spune FOREIGN POLICY

Cehia și Slovacia, Sursă foto: Black News
Foto: facebook.com

Un populist cu tentă anti-americană s-ar putea întoarce în fruntea guvernului din Slovacia în urma alegerilor anticipate de luna aceasta. Robert Fico e anti-Europa, pro-Rusia, șis-a putea să tragă țara în sfera de influență rusească. Acesta este semnalul de alarmă tras de FOREIGN POLICY.

După ce a profitat în mai de declinul lent al coaliției de guvernare de centru-dreapta a fostului premier Eduard Heger, partidul de stânga Smer al lui Robert Fico a dominat dezbaterea națională.

În sfera de influență rusească?

Discuțiile merg mereu spre teama de o influență malignă a Occidentului. E o evoluție îngrijorătoare pentru diplomații de la Bruxelles și Washington. Ei se tem că un nou guvern ar putea submina sprijinul pentru Kiev, sporind concomitent puterea liderilor iliberali din UE.

Slovacia, o țară din Europa Centrală cu 5,5 milioane de locuitori, constituie rareori o preocupare pentru marile puteri. Politica lui Fico riscă să reaprindă sentimentele rusofile din țară. Conform unui raport de analiză a tendințelor realizat de grupul de reflecție slovac GLOBSEC, doar 40% din respondenți consideră Rusia răspunzătoare pentru războiul din Ucraina. O cifră chiar mai mică decât în Ungaria și Bulgaria.

Propaganda și Kremlinul

După publicarea raportului, președinta pro-occidentală Zuzana Caputova a avertizat că valurile pde dezinformare rusă riscă să destabilizeze țara.

Fico, premier în 2006-2010 și 2012-2018, a declarat că dacă va fi reales va „opri aprovizionarea cu arme a Ucrainei”. El a deplâns totodată faptul că UE a devenit o „mașinărie de război sub influența SUA”. Fico se opune sancțiunilor adoptate de bloc, argumentând că afectează economia slovacă, care este dependentă de energia rusească. Deși critică NATO și UE, e în favoarea rămânerii în ambele organizații.

Apropierea de Moscova

Prezentând obiectivele de politică externă ale Smer la o conferință de presă din capitala Bratislava la începutul lui septembrie, Fico i-a scandalizat pe mulți dând de înțeles că vrea o ameliorare a relațiilor cu Rusia, prin afirmația că Moscova „nu poate fi separată de lume prin vreun gard de tinichea”.

Sub Heger, Slovacia era printre cei mai îndârjiți susținători ai Ucrainei. Și al doilea membru NATO care a răspuns afirmativ la solicitarea Kievului de a i se trimite avioane militare. Ministerul slovac al apărării și-a îndeplinit promisiunea în primăvară, când i-a trimis Ucrainei întreaga flotă de 13 avioane sovietice MiG.

În ultimele zile însă, relațiile dintre guvernul interimar al lui Ludovit Odor și Kiev s-au deteriorat, după ce Ucraina a depus plângere la Organizația Mondială a Comerțului din cauză că Slovacia interzisese importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina. Fico a calificat reclamația drept „culmea nesimțirii” și a admonestat Ucraina pentru că ar fi un „partener neserios”.

Mult lătrat

Dar, cu toată retorica dură a lui Fico, analiștii îl suspectează că mai mult latră decât mușcă. mai cu seamă în privința politicii externe. Fico va „fi mai pragmatic decât credem”, a declarat Milan Nic, de la German Council on Foreign Relations.

Nic a mai explicat că Fico va trebui să le ofere ceva în privința Ucrainei susținătorilor săi. Dar ar putea să adopte o poziție mai puțin radicală ca a premierului ungar Viktor Orban, cel mai mare susținător al Rusiei din interiorul UE. Comparații între Orban și Fico s-au făcut din belșug în ajunul alegerilor, programate pe 30 septembrie. Ambii și-au început cariera politică propovăduind democrația, doar pentru a o submina odată ce au ajuns la putere.

Un Orban mai mic

Orban a distorsionat constituția Ungariei din cauza super-majorităților parlamentare consecutive pe care le-a avut. Fico nu a avut atât de mult spațiu de manevră când a fost la putere.

„Dacă va câștiga Fico, va obține 20-25% – nu suntem într-o situație precum cea din Ungaria”, a declarat Nic.

Opinii convergente

Un punct în care Fico și Orban se întâlnesc într-adevăr e ostilitatea față de administrațiile democrate din SUA. Fico l-a acuzat pe finanțistul miliardar George Soros că ar fi provocat destabilizarea țării. De atunci, Fico a promovat din opoziție scenarii despre influența malignă a SUA în Slovacia. El a acuzat-o pe președinta Caputova că este agentă americană și a afirmat că unicul câștigător al războiului din Ucraina e Occidentul.

„Smer și partidele mai mici precum el îi alimentează pe marginalizați, oameni sătui de globalizare, sătui de capitalismul crud”, a declarat Viera Zuborova de la Bratislava Policy Institute. „E același scenariu ca la Trump, impresionându-i pe cei care sunt uitați și sceptici.”

Smer conduce în sondaje cu 21%, dar chiar și dacă va câștiga alegerile va avea mult de muncă pentru a forma o coaliție. Cel mai probabil partener ar fi Hlas, un partid desprins din Smer și condus de Peter Pellegrini. Dar și Partidul Național Slovac, o grupare de naționaliști rusofili.