Infofinanciar > Lumea la zi > Situație tensionată în G7. Va face China presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul
Lumea la zi

Situație tensionată în G7. Va face China presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul

China si Rusia sursa foto Jurnalul
Sursa foto Arhiva companiei

Grupul celor șapte (G7) a cerut marți Chinei să preseze Rusia să înceteze agresiunea din Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat după ce miniștrii de externe ai blocului s-au întâlnit în marja Adunării Generale a ONU. Ulterior, aceștia au publicat o declarație comună.

Declarația a fost publicată de ministerul de externe al Japoniei, președintele G7. Acesta a precizat că membrii speră că statul chinez va face presiuni pentru retragerea imediată, completă și necondiționată a trupelor rusești din Ucraina.

Va face China presiuni statului partener

Declarația are loc în contextul în care diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, vizitează Rusia pentru o călătorie de patru zile. În timpul acesteia se așteaptă ca ambele națiuni să promită legături politice mai profunde. De asemenea, se întrevede cu o posibilă vizită a președintelui Vladimir Putin la Beijing la orizont.

Membrii G7 au salutat participarea Chinei la reuniunea condusă de Ucraina la Jeddah. „Au încurajat în continuare China să sprijine o pace dreaptă și durabilă, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina”, se arată în declarație.

Putin s-a întâlnit săptămâna trecută la Moscova cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru discuții. Acestea au inclus legături militare mai strânse. Acest lucru a alarmat Statele Unite și alte țări aliate cu Occidentul, conform reuters.com.

Phenianul și Moscova au negat că Coreea de Nord ar putea furniza arme Rusiei. Cel din urmă stat a consumat stocuri vaste în peste 18 luni de război.

Declarația comună a G7 nu a numit nicio țară. Totuși, a precizat că membrii săi „și-au reiterat apelul către părțile terțe de a înceta orice fel de asistență pentru războiul de agresiune al Rusiei sau de a se confrunta cu costuri severe”.

Ministrul de Externe chinez, la Moscova

Ministrul de externe al Chinei a avut discuții cu omologul său rus la Moscova. Cele două țări se apropie în contextul în care legăturile cu Occidentul s-au deteriorat din cauza războiului din Ucraina și a militarizării Pacificului.

Wang Yi și-a început discuțiile cu Serghei Lavrov salutând „cooperarea strategică” dintre cele două țări. De asemenea, au vorbit despre angajamentul lor comun pentru o „lume multipolară” și o „ordine mondială mai dreaptă”.

„China și Rusia, în calitate de principale puteri globale și membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, poartă o responsabilitate specială pentru menținerea stabilității strategice globale și a dezvoltării globale”, a declarat Wang.

Călătoria la Moscova are loc la câteva zile după ce Wang a purtat discuții cu consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Statelor Unite, Joe Biden, Jake Sullivan, în Malta. Legăturile dintre China și SUA s-au deteriorat în ultimii ani din cauza unor probleme care variază de la comerț la amenințarea militară chineză asupra Taiwanului.

Diplomatul de top al Chinei se va afla în Rusia până joi. Acesta intenționează să aibă consultări strategice de securitate cu oficiali din această țară.