Infofinanciar > Info > Situație paradoxală! Pensia medie anticipată este mai mare decât cea la termen
Info

Situație paradoxală! Pensia medie anticipată este mai mare decât cea la termen

Pensie Sursa foto Observator
Sursa foto: arhiva companiei

În anul anterior, 2023, cei care s-au pensionat anticipat au continuat să obțină un venit mai mare decât persoanele care s-au pensionat la termen.

Acest lucru s-a întâmplat cu toate că s-au realizat modificări la Legea Pensiilor. Reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS) au confirmat această situație paradoxală.

Pensie mai mică

Persoanele care au ieșit din câmpul muncii la termen au în continuare o pensie medie mai mică decât cea a persoanelor care au ieșit la pensie anticipat sau parțial anticipat. Ceea ce s-a întâmplat în anul 2022 a continuat să se întâmple și în 2023.

Valoarea pensiei anticipate medie a fost de 2.828 de lei. În cazul românilor care s-au pensionat parțial anticipat, aceștia au primit o valoare medie de 2.522 de lei.

Românii care au ieșit la pensie la termen au avut cea mai mică pensie medie dintre cele trei. Valoarea medie a acesteia a fost de 2.346 de lei. Acest lucru s-a întâmplat cu toate că există principiul contributivității. Informațiile au fost transmise de către reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Care este explicația?

Situația paradoxală se poate explica prin intermediul unui decalaj în ceea ce ține de legi. Acestea au oferit un avantaj românilor care au ieșit la pensie anticipat în anumite intervale de timp.

Pe parcursul anului anterior, raportul numărului mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 pensionari la 10 salariaţi.

Au existat „variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi judeṭul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani şi Giurgiu, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui și la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman”, după cum mai arată informațiile furnizate de INS, transmite ziare.com

Situația pensiilor de serviciu

În ceea ce ține de numărul pensiilor de serviciu, în luna martie a acestui an, valoarea s-a majorat. Mai exact, s-a ajuns la 11.287 de români, o majorare cu 234 de persoane față de luna februarie. Un număr mare dintre aceștia (5.571) sunt beneficiarii Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Acesta date au fost furnizate de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

De asemena, tot în cazul acestor pensionari, a fost consemnată și cea mai mare pensie medie de serviciu. Valoarea acesteia este de 23.720 de lei. Din această sumă, 21.003 lei cotă este suportată de la bugetul de stat. Restul sumei, de 6.604 de lei este suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

După cum a mai transmis CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna anterioară, 776 de persoane. În cazul acestora, valoarea medie a pensiei a fost de 6.658 de lei. De la bugetul de stat a fost suportată suma de 3.125 de lei, informează adevarul.ro