Info

Situația românilor din Ucraina: s-au stabilit consultări, la discuția dintre Aurescu și omologul său de la Kiev

Kuleba Aurescu hotnews.ro
sursă foto: hotnews.ro

Ministrul Afacerilor Externe (MAE) de la București, Bogdan Aurescu, continuă demersul de dezbatere al Legii Minorităților din Ucraina, proces inițiat de președintele Klaus Iohannis la începutul acestui an. Miercuri, 11 ianuarie, oficialul din Guvern a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, Dmytro Kuleba, în care au adus din nou în discuție această temă controversată.

Reprezentanții de la MAE au transmis un comunicat de presă în care au anunțat cele discutate de cei doi oficiali, după ce, la data de 4 ianuarie 2023, liderul statului român, Klaus Iohannis, și președintele Ucrainei, au discutat la telefon pe același subiect și au convenit să transfere această problematică către miniștrii de extrene din fiecare țară.

Misiunea lui Aurescu și a lui Kuleba este de acum de ajunge la un consens cu privire la problema Legii Minorităților stabilită în Ucraina la finalul anului precedent, un subiect care a stârnit numeroase controverse în rândul politicului românesc, dar și al populației.

Ce au discutat Aurescu și Kuleba

„În urma discuției, cei doi miniștri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuții la nivel de experți și o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniștri ai afacerilor externe. De asemenea, cei doi miniștri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul de Externe.

Se menționează faptul că Bogdan Aurescu a pus problema aspectelor procedurale și de fond din această lege și a amintit de dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmytro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului 2022, perioadă în care a solicitat întreprinderea de măsuri concrete pentru aduce situația într-un scenariu mai pozitiv și pentru preocupările părții române. „Totodată, în continuarea discuțiilor anterioare cu șeful diplomației de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoașterii, de către Ucraina, a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”, se mai menționează în comunicat.

Legea controversată

Chiar în Ajunul Crăciunul din România (24 decembrie), numeroși oficiali din Parlamentul de la București au solicitat rapid autorităților din țara vecină, Ucraina, să schimbe anumite prevederi în ceea ce privește Legea Minorităţilor Naţionale, care a fost adoptată. Politicienii români sunt de părere că noul text afectează modul în care se desfășoară comunitatea românească din această țară. De exemplu, în acest sens, ar fi vizate dreptul de a folosi limba maternă în instituții şi dreptul de a-şi manifesta religia în mod public.

„În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România.

Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, spunea atunci președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.