Infofinanciar > Info > Situația fiscală din România, motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. Deficitul bugetar este în creștere
Info

Situația fiscală din România, motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană. Deficitul bugetar este în creștere

Deficitul bugetar a atins aproximativ 29 miliarde de lei
Sursa foto: arhiva companiei

Situația fiscală de la noi din țară este un motiv de îngrijorare pentru membrii Comisiei Europene. De asemenea, este de așteptat ca deficitul bugetar din România să se majoreze. Acesta ar putea ajunge până aproape de 7% din produsul intern brut. Procentul este unul mult mai mare față de ținta asumată pentru acest an. Acesta este mesajul pe care l-a transmis la București un responsabil din cadrul executivului comunitar.

Declan Costello, adjunctul șefului Directoratului General Afaceri Economice și Financiare al Comisiei Europene a precizat din nou că țara noastră și-a asumat obiectivul reforma sistemului fiscal prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Problemele din România

De asemenea, acesta a mai subliniat și că există în continuare probleme în ceea ce ține de venituri. Un alt aspect pe care l-a evidențiat acesta este că reforma salarizării în sectorul public ar putea aduce cu sine costuri suplimentare.

„Recunoaștem că există o problemă structurală cu fragmentarea salariilor în sectorul public din România, dar și faptul că în unele zone critice, salariile nu sunt la un nivel care să fie competitiv, pentru a avea oameni înalt calificați care să lucreze în sectorul public.

Deci, inevitabil, această reformă va veni, aproape sigur, cu unele costuri fiscale suplimentare. Dar cum se echilibrează acest aspect cu asigurarea sustenabilității fiscale? Aceasta este provocarea cheie. De aceea suntem foarte dornici să știm că o astfel de reformă va fi bine pregătită. Și este încurajator să afli că Ministerul Finanțelor lucrează cu ministerele de resort pentru a se asigura că aceasta se va desfășura bine”, este mesajul transmis de Declan Costello.

Avertismente pentru țara noastră

Acesta nu este singurul oficial european care a atras atenția țării noastre. Astăzi, 20 martie, un avertisment a venit din partea unui responsabil al Comisiei Europene cu privire la realizarea tuturor obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat prin PNRR. Conform oficialului, țara mai are la dispoziție doi ani și jumătate.

În cazul în care acestea nu se vor realiza, oficialul a transmis că țara noastră ar putea să fie nevoită să restituie toți banii pe care i-a primit, informează RRA.