Infofinanciar > Info > Situația „Air Schengen” nu este de bun augur! Europarlamentar USR: „Suntem discriminați”
Info

Situația „Air Schengen” nu este de bun augur! Europarlamentar USR: „Suntem discriminați”

Am intrat în Air Schengen! Ce se schimbă în aeroporturile din România
sursa foto arhiva companiei

Vlad Gheorghe, membru al Parlamentului European din partea USR, evidențiază că, chiar și după aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim pe 31 martie, cetățenii români încă se confruntă cu verificarea pașapoartelor la aeroporturile din spațiul Schengen.

În acest context, el planifică să adreseze plângeri formale atât Comisiei Europene, cât și autorităților de gestionare a aeroporturilor implicate, conform ziarului Adevărul.

Vlad Gheorghe critică tratamentul discriminatoriu aplicat românilor în aeroporturile europene, subliniind că această practică persistă chiar și după integrarea României în spațiul Schengen. El a menționat că va iniția plângeri oficiale către Comisia Europeană și către aeroporturile din statele membre care continuă să verifice pașapoartele românilor.

El a relatat, de asemenea, că a experimentat personal discriminarea la Paris și a fost informat despre cazuri similare întâmpinate de alți români în aeroporturile din Amsterdam și München, unde le-au fost verificate documentele.

Spațiul Schengen și România

„Am fost personal verificat la aterizarea în Paris, ieri, pe 1 aprilie, fără să primesc vreo explicație. Am primit numeroase mesaje de la cetățeni români verificați în mod similar pe aeroporturile din Amsterdam și Munchen. Repet, nu prin sondaj, nu aleatoriu, ci în mod evident organizat un punct de verificare documente de către poliția de frontieră la coborârea din avioanele care zburau dinspre România.

Bâlbâiala polițiștilor interpelați de către mine pe aeroportul din Paris confirmă că nu a existat vreo acțiune de control de rutină. La insistențele mele au încercat să spună că vor verifica și alte destinații, nu doar pe cele românești, însă în tot aeroportul, pe terminalul Schengen nu am întâlnit un alt punct similar, iar agenții respectivi nu s-au deplasat către o altă poartă de la un zbor din altă țară europeană, schimbându-și povestea – ”mergem, dar mai târziu, nu știm unde, ni se transmite de către superiori, așteptăm”. Culmea, așteptau controlând fiecare cetățean european care cobora din avionul de la București, o pură coincidență, desigur”, completează europarlamentarul, potrivit Știripesurse.

Pe 31 martie, România a intrat în Spațiul Schengen aerian și maritim, eliminând astfel necesitatea controlului la frontieră pentru persoanele care călătoresc către sau din statele membre Schengen. Cu toate acestea, este posibil ca polițiștii să efectueze verificări pentru a verifica statutul legal al persoanelor, în scopul prevenirii infracțiunilor transfrontaliere și a migrației ilegale.