Infofinanciar > Info > Sistemul medical privat din România, premiat în Europa. Cele mai performante spitale au venit la București
Info

Sistemul medical privat din România, premiat în Europa. Cele mai performante spitale au venit la București

PALMED
Sursa foto: Arhiva companiei

România a găzduit la Palatul Parlamentului cea de a treia ediție a Galei Europene a Spitalelor Private, eveniment organizat de către Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). În cadrul Galei, au fost premiate proiecte provenind de la spitale private din nouă țări europene.

Sistemul medical privat din România înregistrează o creștere constantă, atât valorică, cât și ca număr de angajați în spitale și clinici. În 2021, cheltuielile au fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro, respectiv 1,4% din PIB. Valoarea este însă cu 30% decât media UE. Îngrijirea preventivă reprezintă doar 1% din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală privată. Ceea ce înseamnă de patru ori mai puțin decât în restul Uniunii, a declarat Peter Latos, Head of Consulting, Strategy and Transactions EY România.

Din punct de vedere al personalului, sistemul medical privat din România angajează aproape 90.000 de lucrători. În prezent, aproximativ 43% dintre locurile de muncă din domeniul sănătății se află în sectorul privat. Procentul ridicat demonstrează investițiile constante realizate în acest domeniu. În 2022, valoarea acestora a fost de circa 600 de milioane de euro.

Un rezultat de excepție pentru PALMED

Studiul EY România, realizat în colaborare cu PALMED, a fost prezentat în cadrul Galei Europene a Spitalelor Private, organizată în premieră în România

„Este o onoare pentru noi să găzduim acest eveniment prestigios aici, la București. Este o dovadă a angajamentului nostru de a îmbunătăți standardele de asistență medicală și îngrijirea pacienților. Proiectele și inițiativele pe care le onorăm în această seară reprezintă ce este mai bun în sectorul nostru. Ele demonstrează dedicarea noastră pentru avansarea sănătății și îmbunătățirea rezultatelor pacienților prin inovație și colaborare.”, a declarat în deschiderea evenimentului Cristian Hotoboc, președintele PALMED.

La eveniment a participat și Paul Garassus, președintele Uniunii Europene a Spitalelor Private (UEHP). Potrivit acestuia, Gala reprezintă o oportunitate de a disemina bunele practici și standardele înalte ale spitalelor private din Europa. „Vremurile se schimbă, apar noi provocări și tendințe. Iar colaborarea internațională și schimbul de date și informații vor fi esențiale pentru gestionarea crizelor viitoare. Responsabilitatea pentru cercetare, integritate și securitate necesită colaborare. UEHP sprijină inițiativele private reglementate prin acțiuni eficiente de îmbunătățire a accesibilității la asistența medicală pentru toți cetățenii europeni.”, a declarat Paul Garassus.

România a fost pe podium

În cadrul Galei Europene a Spitalelor Private, au fost anunțate proiectele câștigătoare dintr-un total de 65 provenind din nouă țări europene.

Categoriile la care spitalele au putut înscrie proiecte au fost:

– Excelență în serviciile de îngrijire a pacienților.

– Inovația tehnologică a anului.

– Implementarea programelor de prevenție.

– Sprijinirea educației continue a personalului medical.

– Inițiative de colaborare cu alte organizații.

– Reziliență și gestionarea situațiilor de criză.

– Implementarea tehnologiilor de inteligență artificială.

România a fost reprezentată pe podiumul evenimentului de rețeaua Regina Maria, la categoria implementarea programelor de prevenție. Marele câștigător al celei de a treia ediții a Galei a fost însă rețeaua de spitale și clinici CUF, din Portugalia, care a primit nu mai puțin de patru premii.