Infofinanciar > Info > Sistemul de învățământ se schimbă! Sorin Cîmpeanu spune ce măsuri se vor adopta și care sunt lucrurile la care se renunță
Info

Sistemul de învățământ se schimbă! Sorin Cîmpeanu spune ce măsuri se vor adopta și care sunt lucrurile la care se renunță

Sorin Cîmpeanu - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto - playtech.ro

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe data de 30 mai 2022, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut public faptul că se va renunța la mediile semestriale, la caracterul obligatoriu al susținerii tezelor semestriale și că va fi necesară doar o medie generală în momentul finalizării anului școlar.

La această conferință de presă, conform Agerpres, Sorin Cîmpeanu a declarat următoarele lucruri: „La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea pentru dialog social între Ministerul Educaţiei şi toţi partenerii de dialog pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru al Educaţiei şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial. Structura anului şcolar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial iar modificarea esenţială care a fost deja agreată, discuţiile sunt în curs, este aceea că se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar.”.

Câte note vor avea elevii la finalul anului și ce se știe despre vacanța din februarie

Conform ministrului, s-a agreat împreună cu ceilalți parteneri de dialog ca numărul minim de note la o materie să fie egal cu N+3. În acest caz, N reprezintă numărul de ore pe care o disciplină le are alocate într-o săptămână de școală. Practic, dacă o clasă are istorie de două ori pe săptămână, pe parcursul unui întreg an școlar, un elev va avea nevoie de cinci note la istorie.

Sorin Cîmpeanu a spus și că : „A fost stabilită poziţionarea vacanţei mobile din luna februarie în întreg sistemul naţional de învăţământ. Sunt 30 de judeţe care au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt zece judeţe care au decis ca vacanţa să fie în cea de-a doua săptămână a lunii februarie. Este vorba de judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova. Bucureşti şi Suceava au decis ca săptămâna de vacanţă din februarie să fie în cea de-a doua săptămână.”.

Importanța mediei semestriale și digitalizare școlilor

În urmă cu câteva zile, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că nimeni nu l-a întrebat niciodată despre media pe care acesta a avut-o în primul semestru al unui un școlar. Singura medie care într-adevăr a contat, atât în timpul, cât și după școală, a fost media generală.

Tot recent, acesta a vorbit și despre faptul că educația va cunoaște o digitalizare importantă. Astfel, elevii nu vor mai da lucrări pe o foaie sau scrise pe o tablă tradițională, beneficiind de dispozitive inteligente pentru acest lucru, potrivit celor de la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu vine cu precizarea că, deși educația se va îndrepta tot mai mult pe drumul digitalizării, cadrele didactice vor avea în continuare un rol extrem de important în școli