Infofinanciar > Info > Sistemul de acordare a pensiilor. Modificări importante din septembrie 2024
Info

Sistemul de acordare a pensiilor. Modificări importante din septembrie 2024

Veste bună pentru români!
sursă foto: cancan.ro

Românii se vor confrunta cu multe schimbări în 2024. Oficialii au luat decizia de a implementa mai multe măsuri la nivelul statului, ce au în vedere evoluția sau reformarea anumitor sectoare. În atenția Guvernului sunt și pensionarii. Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare în toamna acestui an.

De la 1 septembrie 2024, pensionarii se vor confrunta cu schimbări. La această dată va fi implementată noua lege a pensiilor. Care va aduce modificări și la nivelul sistemului de acordare a pensiilor.

Legea pensiilor din 2024

În acest an, pensionarii vor trebui să se adapteze unor noi măsuri. Ce vizează procesul de acordare a pensiilor. În cadrul noii legi, vor apărea diferite reglementări. Una dintre cele mai importante schimbări are în vedere vârsta de pensionare. Mai exact, majorarea acestui prag la nivelul femeilor.

Femeile vor trebui să muncească mai mult decât o fac în prezent din cauza noilor reglementări. Care vor crește vârsta de pensionare. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că vârsta de pensionare a femeilor va crește la 63 de ani până în 2030. Ulterior, din 2035, doamnele se vor putea pensiona la 65 de ani. Majorarea vârstei fiind realizată treptat.

„Este important să știți că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar. Am introdus în lege un articol care prevede că aceasta nu va putea crește decât dacă speranța de viață crește semnificativ. Probabilitatea este aproape zero. Singura excepție este vârsta de pensionare pentru femei, o condiție impusă prin PNRR-ul negociat în 2021″ a spus ministrul Muncii.

Tipuri de pensii

La nivelul țării, românii pot beneficia de diferite tipuri de pensii din partea statului. Astfel, pentru oferirea acestora, românii trebuie să respecte anumite criterii. Iată regulile de acordare pentru diferite tipuri de pensii.

Pensia pentru limita de vârstă

Pensia pentru limita de vârstă se acordă unei mari majorități de români. Persoanele care îndeplinesc cerințele privind stagiul minim de cotizare și vârsta standard de pensionare sunt eligibile. Pentru femei, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar în cazul bărbaților, de 65 de ani. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, durata minimă de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani.

Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate este oferită unei anumite categorii de români. Este vorba de persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă. Dar care nu au atins încă vârsta legală de pensionare. Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care suferă de diferite boli grave sau care au suferit accidente de muncă.

Pensia de urmaș

În cazul decesului unui pensionar sau a unei persoane asigurate, urmașii acestuia vor beneficia de pensie din partea statului. Aceasta poate fi acordată copiilor sau soțului supraviețuitor. Dar, oferirea pensiei depinde de vârsta copiilor. În cazul soțului un element important este surata căsătoriei.

Pensia de serviciu

Acest tip de pensie este destinată unei anumite categorii și diferă în funcție de vârstă, dar și de vechimea în muncă. Astfel, pensia de serviciu este acordată judecătorilor, personalului juridic, procurorilor și altora.

Pensia anticipată

De acest tip de pensie pot beneficia persoanele care au un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât cel complet. Românii se pot pensiona anticipat cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei legale, conform Click .