Infofinanciar > Info > Proteste cu privire la creșterea vârstei de pensionare. Vârsta de 65 de ani, „condamnare la moarte sigură”
Info

Proteste cu privire la creșterea vârstei de pensionare. Vârsta de 65 de ani, „condamnare la moarte sigură”

Vârsta-de-pensionare-reteteusoare.ro
sursa foto reteteusoare.ro

Conform noilor prevederi anunțate de la nivel național, este în proces de pregătire noua reformă a sistemului de pensii ce are în vedere anumite aspecte ce trezesc nemulțumirea oamenilor, care vor avea puternic de suferit. Astfel, conform noilor modificări, vârsta de pensionare ar urma să crească, pentru toate categoriile de persoane la pragul de 65 de ani. Oamenii care nu împlinesc această vârstă nu se vor putea pensiona.

Această măsură inclusă în planul de reformă a pensiilor a trezit nemulțumirea și chiar revolta unor categorii de persoane, care se gândesc serios dacă vor putea atinge acest prag al pensiei. Speranța la viață în România este mult mai scăzută față de alte țări europene, unde pragul de pensionare este același. În acest context, anumite categorii profesionale au amenințat cu proteste și greve în cazul în care această prevedere este adoptată.

Vârsta de pensionare 65 de ani

Mulți români sunt extrem de revoltați cu privire la noua regulă a pensiilor care prevede posibilitatea de ieșire din activitate, doar la împlinirea vârstei de 65 de ani. Anumite categorii profesionale amenință Guvernul cu începerea unor proteste și greve generale în cazul în care statul nu va rezolva această problemă a prevederii ce le aduce motive de îngrijorare. Guvernul se află într-o situație destul de delicată deoarece se fac pregătirile necesare pentru a pune în practică reforma pensiilor speciale, lucru anunțat de premierul Nicolae Ciucă. Astfel, alături de lucrătorii din alte profesii, grefierii amenință și ei cu începerea unor greve sau proteste, dacă vârsta de pensionare va crește.

Astfel, în cadrul protestelor declanșate de alte categorii de salariați din sistemul de stat, se vor alătura și grefierii, conform anunțului Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL. Acești angajați care se alătură protestelor susțin că au capacitatea de a bloca sistemul judiciar, astfel implicarea acestora ar fi un pion în plus în cadrul luptei cu statul. „Pensia grefierilor are componentă contributivă, iar creșterea vârstei de pensionare condamnă grefierii la moarte sigură” se arată în cadrul unui comunicat de presă publicat de sindicaliști.

De asemenea, sindicaliștii din acest domeniu au criticat postarea premierului Nicolae Ciucă, realizată pe pagina sa de Facebook, cu privire la creșterea vârstei de pensionare a personalului auxiliar din instanțele judecătorești. „O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar” a anunțat sindicatul grefierilor.

Amenințări cu proteste la nivelul Guvernului

Grefierii se vor alătura curând formelor de proteste inițiate de alte categorii profesionale, cu scopul de a-și arăta nemulțumirea fața de creșterea vârstei de pensionare. „Foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni ușoare, tâlhării sau chiar crime. Să vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o să invocați din nou importanța muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, au mai avertizat sindicaliștii.

De asemenea, această categorie profesională invocă problema speranței de viață. Conform informațiilor susținute de evidențele Casei Naționale de pensii, numărul de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti este în scădere de la an la an, având la nivel de cauză fenomenul natural al decesului. „Speranța de viață a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, conform Realitatea.net .