Infofinanciar > Info > Și mai mulți români vor primi carduri de energie! S-a actualizat lista beneficiarilor
Info

Și mai mulți români vor primi carduri de energie! S-a actualizat lista beneficiarilor

Vouchere de energie
sursă foto: infofinanciar.ro

Lista beneficiarilor care vor primi cardurile sociale pentru plata facturilor la utilități s-a majorat cu încă 350.000 de persoane eligibile, asta după colectarea tuturor declarațiilor pe proprie răspundere. Vestea vine din partea reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Pentru situaţiile în care nu s-a putut stabili câţi oameni stau la aceeaşi locuinţă, Poşta Română a demarat un proces naţional de colectare a unor declaraţii pe propria răspundere, în care potenţialii beneficiari au prezentat situaţia clară a locului de consum. Poşta a strâns 458.323 astfel de declaraţii, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie”, se notează într-un comunicat de presă al celor de la MIPE.

Unii români nu vor mai primi banii

În același timp, vine și anunțul refuzului, căci reprezentanții Poștei Române au emis deja un număr de 590.087 de înştiinţări ce vor fi trimise către persoanele neeligibile după consultarea tuturor cererilor și a declarațiilor pe proprie răspunderea. Este vorba despre 303.678 înştiinţări pentru cei ce au un venit peste 2.000 de lei şi încă 286.409 de înştiinţări destinate celor cu venitul mediu pe loc de consum mai mare de 2.000 lei. Aceste înștiințări vor fi distribuite de către cei de la Poșta Română până la data de 7 martie

„Odată cu transmiterea înştiinţărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaţionalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilităţi. În tot acest timp în care Poşta a emis şi distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declaraţii pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alţi 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poşta le va emite şi distribui cardul, pentru ca şi ei să intre în posesia ajutorului”, spune ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș.  

Ce erori pot apărea și cum se rezolvă

În cazul în care există anumite erori din partea reprezentanților statului, oficialul transmite și faptul că sunt pregătite deja soluțiile necesare: „De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuinţe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să ştie că pot solicita anchetă socială şi li se va clarifica situaţia.

„Numărul de call center 0319966 este disponibil şi pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depăşite cu succes şi măsura funcţionează aşa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi şi era un demers necesar, care ne va ajuta şi pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregăteşte în viitor”, a mai declarat Boloș, citat de către digi24.ro.

Românii folosesc deja aceste carduri

Aceste carduri de energie au putut fi utilizate începând cu data de 20 februarie 2023, iar un comunicat MIPE specifică faptul că în mai puțin de două săptămâni s-au efectuat deja un număr de peste 225.000 plăți, în valoare totală de peste 71 milioane lei. În medie, un beneficiar a cheltuit suma de 313 lei.

Modalitățile prin care se pot face aceste plăți:

  •   Prin intermediul poștașului (luna aceasta, cel puţin 9.000 de poştaşi vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu),
  •   La fiecare oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural,
  • ·   Online, prin platformele puse la dispoziție de către furnizorii de energie.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.