Infofinanciar > Info > Sfaturi practice! Cum poți avea o factură mică la serviciul de telefonie mobilă
Info

Sfaturi practice! Cum poți avea o factură mică la serviciul de telefonie mobilă

Telefon mobil
Sursă foto: Ora de Sibiu

Atunci când au trecut granițele țării și au dorit să țină legătura cu cei de acasă, românii s-au bucurat din plin de beneficiile oferite de operatorii de telefonie mobilă, precum roaming-ul. Însă, fără să știe sau să fie atenți, mai multe persoane au fost nevoite să plătească sume considerabile (de ordinul a zeci de mii de lei) la facturi pentru că nu s-au informat și au depășit limitele impuse de operator acestui serviciu.

Astfel, pentru a evita risipirea economiilor în câteva minute de vorbit la telefon, experții atrag atenția românilor că trebuie să cunoască foarte bine limitele și costurile asociate serviciului de roaming oferit de fiecare operator din țara noastră.

De asemenea, este util ca, înainte de a pleca în excursie, să descărcăm hărțile zonei în care vom sta. Astfel, vom putea consulta mapa și în regim offline, fără să fie nevoie să utilizăm date mobile.

Atenție la notificări

Totodată, este extrem de important să fim atenți și să urmărim notificările aplicațiilor, întrucât unele dintre acestea „mănâncă” internet chiar și atunci când nu sunt utilizate. De aceea, este bine să dezactivăm aplicațiile atunci când nu le folosim, scrie Adevărul.

Experții mai spun că este absolute necesar să dezactivăm datele atunci când nu le folosim. Analiștii atrag atenția românilor că își pot seta anumite limite de consum pentru internet, astfel încât să-și gestioneze mult mai bine timpul stat online.

Care este oferta operatorilor

Fiecare operator înregistrat pe piața de telefonie mobilă din România are o listă de opțiuni de roaming și tarife fixe (câte minute de convorbiri/ SMS-uri/ GB de trafic), în funcție de mai mulți factori: tipul de serviciu, abonament, cartelă preplătită sau zona de unde vrei să apelezi.

Astfel, conform practicilor din acest domeniu, românii își pot activa printr-un apel la operator, din aplicație sau de pe site-ul acestuia abonamentul de roaming.

Însă, dacă nu doresc să facă acest lucru, dar vor vrea să țină legătura din străinătate cu cei dragi de acasă, acei români vor plăti pe fiecare minut /SMS / MB consumat.

Mai jos  sunt enumerate ofertele operatorilor de telefonie mobilă din România:

a) Orange roaming pentru abonamente/ cartele preplătite și business: prețurile se împart între Roaming în spațiul SEE – Spațiul Econimic European (statele membre ale Uniunii Europene + Islanda + Liechtenstein + Norvegia) și Roaming în toate țările, care oferă acces la serviciul roaming în toată lumea, în țările cu care Orange are acorduri de roaming.

b) Vodafone roaming cartele preplătite și abonamente: prețurile se împart între Spațiul Economic European (SEE) sau Zona 1 care este formată din țările membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda și Lichtenstein și țări non-SEE.

c) Digi roaming pentru abonamente: prețurile se împart între Țările membre SEE și Țările non-UE.

d) Telekom roaming cartele preplătite și abonamente:  prețurile se împart între SEE- Grupa 0, Grupele de la 1 la 5 sau la 6 pentru voce&SMS și date și Grupele 6-7 pentru Roaming Global.