Lumea la zi

Sfârșitul este mai aproape decât crede Vladimir Putin. Care este scenariul sumbru prezis de analiștii politici

hotnews.ro
FOTO:hotnews.ro

Opiniile celor mai importanți analiști de politică externă indică faptul că Rusia va deveni un stat eșuat care ar urma să se destrame până la finalul anului 2033. Potrivit unui sondaj publicat de Financial Times 46% dintre cei 157 de experți în ale politicii, au declarat că destrămarea Federației Ruse s-ar putea produce în maxim un deceniu.

Politologii își argumentează afirmația pe baza volumului de producție a Rusiei care scade constant din cauza măsurilor punitive. Sondajul realizat de Atlantic Council, în rândul analiștilor politici, a scos la suprafață faptul că aproximativ jumătate dintre cei intervievați prevăd destrămarea Federației Ruse în următorul deceniu. În privința conflictului din marea Chinei de Sud, analiștii sunt de părere că este doar o chestiune de timp până ce Beijingul va cuceri Taiwanul.

Se destramă Rusia în următorii zece ani

Pentru 40% din cei intervievați afirmă că Rusia se va destrăma în urma unui ”război civil sau din cauza dezintegrării politice”. Directorul adjunct al Consiliului Atlantic pentru previziune, Peter Engelke, consideră că războiul din Ucraina va produce un efect de boomerang  ”Ucraina evidenţiază în mod clar posibilitatea existenţei unor probleme interne pentru Rusia şi posibilitatea ca războiul în sine să aibă efecte de bumerang nu numai pentru conducerea sa, ci şi pentru întreaga ţară”.

Oficialii occidentali, arată faptul că Rusia a fost slăbită sistematic pe durata a celor zece luni de conflict din cauza sancțiunilor și a controalelor pentru export. Economiștii completează imaginea de ansamblu a Rusiei precizând faptul că sancțiunile au întors țara înapoi cu zece ani,

Liderul de la Kremlin recunoaște eșecul înregistrat de Rusia, fiind în același timp conștient de faptul că războiul se va desfășura pe o durată îndelungată. Statele Unite și aliații occidentali s-au angajat într-un efort comun de a susține Ucraina în demersul acesteia de a face față agresorului rus. Toate părțile implicate se așteaptă la un război de lungă durată. Deși Bătrânul Continent retrăiește clipele celui de-al doilea Război Mondial, NATO nu va lua parte în mod direct la războiul din Ucraina.

Beijingul va ataca Taiwanul consideră majoritatea analiștilor politici

Tensiuni sunt și pe continetul asiatic, între Taiwan și China. În privința acestei chestiuni de actualitate, 70% dintre respondenții sondajului consideră că Beijingul se va angaja în următorii 10 ani într-o ofensivă militară pentru a cuceri micul stat insular Taiwan. Experții americani consideră că, odată cu împlinirea a 100 de ani de la înființarea Armatei Populare de Eliberare a Chinei, adică în 2027, Beijingul va ataca Taiwanul.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că Washingtonul va apăra Taiwanul împotriva unui atac chinezesc. Aproape 90% dintre cei intervievați sunt de părere că cel puțin încă o țară își va perfecționa capacitatea de a produce arme neconvenționale de distrugere în masă, în timp ce aproape 60% din cei intervievați consideră că armele nucleare vor fi utilizate în următorii zece ani, potrivit alephnews.ro.

Predicțiile experților în politica externă, într-o proporție de 71% , indcă faptul că SUA va continua să fie principala putere militară a lumii cel puțin până în 2033, în timp ce 31% consideră că SUA va fi prima putere diplomatică iar alți 33% văd în Statele Unite o putere economică preeminentă.