Infofinanciar > Esential > Serviciile reprezintă 47,6% din economia Emiratelor Arabe Unite. Dubaiul, principalul centru comercial și financiar regional 
Esential

Serviciile reprezintă 47,6% din economia Emiratelor Arabe Unite. Dubaiul, principalul centru comercial și financiar regional 

Dubai
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Emiratelor Arabe Unite este una deschisă și extrem de diversificată, însă aceasta se concentrează în jurul petrolului. Emiratul Abu Dhabi este cel mai bogat, având una dintre cele mai importante concentrații de rezerve de petrol din lume. Acesta are o contribuție considerabilă la bugetul statului. Dubaiul, al doilea cel mai important emirat, se bazează mai mult pe comerț, mai ales că acesta acționează ca un centru comercial și financiar regional. Acesta este principalul emirat în ceea ce privește diversificarea economică.

Sectorul servicilor este extrem de dezvoltat, având mai multe arii de activitate, cum ar fi comerț, ospitalitate, transport, comunicații, construcții și imobiliare, servicii de afaceri, servicii comunitare.

La sfârșitul anilor 1990, în sectorul serviciilor a fost angajat un procent de 58% din întreaga forță de muncă. Astfel, este reflectată dominația serviciilor în economia Emiratelor Arabe Unite, crescând astfel importanța în Orientul Mijlociu

Economia Emiratelor Arabe Unite construită pe petrol și servicii

Valoarea adăugată de sectorul serviciilor în 1998, în termeni de PIB, s-a situat pe locul al doilea după sectorul petrolier.  La mai mult de un deceniu, serviciile reprezintă în continuare al doilea sector economic, situându-se la un procent de 47,6% din economia Emiratelor Arabe Unite.

Dubaiul are unul dintre cele mai mari sectoare de servicii din țară. Sectorul serviciilor a contribuit la creșterea economică cu o rată anuală de creștere de 21% începând cu anul 2000, constituind 27,6 miliarde de dolari. De asemenea, serviciile au reprezentat 74 % din PIB-ul Dubaiului în 2005. S-a resimțit o scădere în anul 2011, când serviciile ajunseseră la 45,3% din PIB, conform fanack.com.

Comparativ, sectorul comerțului a înregistrat cea mai mare creștere a ponderii PIB-ului, iar sectoarele manufacturier și cel al petrolului și gazelor combinate au scăzut. În schimb, sectorul manufacturier a crescut în medie cu 12 puncte procentuale pe an începând cu anul 2000.

Creștere masivă a sectorului serviciilor

Creșterea sectorului serviciilor pentru întreprinderi reflectă creșterea altor întreprinderi din Emiratele Arabe Unite. Un sondaj realizat în 2006 de Camera de Comerț din Dubai a arătat că principalele activități din sectorul serviciilor pentru întreprinderi din Dubai erau serviciile de marketing: 19%, serviciile profesionale: 18%, serviciile de închiriere și leasing: 17% și serviciile tehnice: 16%. Restul a fost distribuit între cercetare și dezvoltare, muncă, recrutare și servicii de personal, 

Creșterea anuală a sectorului din 2000 până în 2006 este comparabilă cu cea a altor subsectoare de afaceri, cum ar fi sectorul imobiliar și hotelier, cu o medie de 18 puncte procentuale. Cu toate acestea, ponderea serviciilor în cadrul PIB-ului Emiratelor Arabe Unite a rămas limitată la un punct procentual.

Ministrul Economiei a declarat că țara va începe să permită companiilor să dețină proprietate străină totală în anumite domenii din sectorul serviciilor. Legea revizuită va deschide unele domenii pentru proprietatea străină totală. Astfel, se permite în același timp o mai mare participare străină în alte domenii, cum ar fi sectorul serviciilor financiare. În conformitate cu noua lege a societăților comerciale, Emiratele Arabe Unite ar putea permite străinilor să dețină 100% din companiile din sectorul serviciilor, lucru ar avea un impact extrem de mare asupra economiei mondiale. În prezent, investitorilor străini li se permite să dețină maximum 49% dintr-o companie din Emiratele Arabe Unite. În anumite domenii ale sectorului financiar, cum ar fi asigurările, limita de proprietate străină este de doar 25 de puncte procentuale.