Infofinanciar > Esential > Serialul „Ucraina lui Zelenski” continuă! Ion Cristoiu, despre punctul culminant
Esential

Serialul „Ucraina lui Zelenski” continuă! Ion Cristoiu, despre punctul culminant

Ion Cristoiu (sursă foto: captură photo „HAI România”
sursă foto: captură photo „Hai România”

Recent, jurnaliștii POLITICO au publicat un material amplu despre ceea ce s-ar putea întîmpla în Ucraina, în Europa, dar și în lume în cazul în care Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, ar fi asasinat. Țara pe care acesta din urmă o conduce se află de mai bine de un și jumătate într-un conflict militar cu Federația Rusă, iar cei de la POLITICO nu exclud posibilitatea unui astfel de eveniment.

Ion Cristoiu, jurnalist și publicist, a vorbit pe baza acestui subiect în cadrul pastilei sale video zilnice, preluate acum și pe pagina oficială de YouTube a Evenimentului Zilei, HAI România. Întreaga înregistrare poate fi urmărită aici.

„Ei bine, unii își trag acum semnale de alarmă după ce această publicație, destul de populară și prestigioasă, a publicat acest material, a adus această temă în discuție”, spune Ion Cristoiu, care mai apoi aseamănă tot acest eveniment cu un episod dintr-un serial televizat: „Ei bine, eu văd acest război ca pe un serial, mă consider expert”.

Serialul „Ucraina lui Zelenski” continuă

„De regulă, fiecare sezon al serialelor se termină ca și cum povestea nu ar mai continua, ca și cum ar urma să fie închis. Producătorii iau asta în calcul pentru, în cazul în care nu obțin profit, să-l închidă. Așa se întâmplă și în cazul serialului din Ucraina, se mai obosește din când în când”, comentează jurnalist care vine imediat și cu exemplele clare, în percepția sa: Un sezon s-ar numi <Contraofensiva care nu a avut loc>, un sezon picat”.

De pe urma eșecului contraofensivei Ucrainei în Rusia, ar fi apărut și această teorie, de o posibilă asasinare a liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski: „Iar de fiecare dată, în aceste situații, apar astfel de episoade, în care cineva moare, e rănit, se întâmplă ceva. Episoadele cu atacurile de pe teritoriul Rusiei fac parte din aceeași categorie. Ei bine, asasinarea lui Zelenski reprezintă un punct culminant, moartea eroului principal. Bineînțeles, este un artificiu pentru a crește ratingul, pentru a scoate lumea din plictiseală. Această asasinare nu va avea loc, este acum doar un artificiu”, adaugă publicistul.

Ne acuză sau nu Rusia?

O tremă foarte importantă adusă în discuție apoi de Ion Cristoiu a fost subiectul dronelor care ar fi atacat nave rusești de pe Marea Neagră, și ar fi fost lansate și coordonate de pe teritoriul României. „ Cică ne acuză oficial Federația Rusă de atentate, ceea ce nu e de bine”, comentează jurnalistul.

„Este vorba despre un articol numit <Federația Rusă de acuză de…>, dar dacă stai și citești articolul mai în amănunt, afli că este vorba despre un blogger care a avut o părere și și-a expus-o mai apoi pe internet de unde s-a răspândit și, bineînțeles, și în presa de la noi. Alta este ce spune în mod oficial Ministerul de Externe din Rusia, ceea ce declară Ministerul Apărării de la Moscova, ce vorbește Vladimir Putin, iar altceva este ceea ce scrie un blogger”, afirmă Ion Cristoiu.

Acuzații fondate?

„Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra flotei Mării Negre, în aproximativ aceeași zonă ca cel efectuat asupra navei Serghei Kotov (n.r. pe 25 iulie). În momentul atacului cu drone, la est de coasta Bulgariei, în același loc în care se aflau navele de patrulare, o dronă americană MQ-9A Reaper operată de la baza aeriană Câmpia Turzii, a dirijat dronele, iar în prezent o dronă de suporaveghere RQ- 4D Phoenix operează în această zonă.

În plus, cu 12 ore mai devreme, o dronă portugheză Tekever AR5, care este folosită de ucraineni pentru a escorta dronele marine, se afla în zona Insulei Şerpilor. Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate din nou de la gurile Dunării”, susţine Rybar, un influent canal de Telegram administrat de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, citat de stiripesurse.