Infofinanciar > Esential > SERIAL Burleanu, groparul fotbalului românesc! Nenumăratele insuccese nu au clintit echipa nemuritoare de la FRF
Esential

SERIAL Burleanu, groparul fotbalului românesc! Nenumăratele insuccese nu au clintit echipa nemuritoare de la FRF

Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță Sursă foto Playsport.ro
Sursă foto: Playsport.ro

Încă din timpul primului mandat, Răzvan Burleanu s-a înconjurat de mai mulți oameni care par a avea soarta celui pe care acesta l-a schimbat: eternitatea în angrenajul federației.

Una dintre primele modificări pe care le-a promis Răzvan Burleanu, chiar în ziua în care era declarat câștigător al scrutinului electoral de la Casa Fotbalului a fost că va limita la maximum două numărul de mandate al președintelui FRF.

La doar câteva luni distanță, Burleanu se răzgândise și a anunțat că limita va fi la trei mandate, dar recent, cu puțin timp înainte de a dobândi cel de-al treilea mandat, nu a exclus o eventuală modificare a statutului, care să îi permită să candideze și pentru cel de-al patrulea.

Sistemul de vot inventat de Sandu și perpetuat de Burleanu

Actualul sistem de vot, care în mare parte provine încă de pe vremea lui Mircea Sandu, cu excepția numărului mai mare de voturi alocate fotbalului feminin, futsalului sau academiilor de copii și juniori, a fost fructificat la maximum de Răzvan Burleanu.

În 2018, când Ionuț Lupescu l-a contracandidat pe acesta și a pierdut categoric cu 78 de voturi la 168, chiar dacă a beneficiat de suportul celor mai importanți oameni din fotbalul românesc, a fost zdrobit de mașinăria de vot întreținută de Burleanu.

Atunci, cea mai mare pondere a voturilor a venit de la Liga a 3-a (66 voturi – 25.9%), urmată de academiile de copii și juniori (61 voturi – 23.9%), respectiv AJF—uri (42 voturi – 16.5%). În timp ce Liga 1 și Liga 2 a avut cea mai mică pondere la vot (14 voturi – 5,5% și 18 voturi – 7%), fotbalul feminin reprezintă un procent de 11,4% (29 voturi) din totalul voturilor și futsalul 25 de voturi (9.8% din total).

Echipa nemuritoare de la FRF

Practic, pentru a câștiga alegerile, pentru candidat este suficient să convingă reprezentanții fotbalului mic. Alături de Răzvan Burleanu, au intrat în cel de-al treilea mandat, cocoțați pe posturi călduțe și următorii:

–          Mihai Stoichiță – director tehnic

–          Ion Geolgău – director sportiv

–          Aurel Țicleanu – manager sportiv

–          Radu Vișan – secretar general

–          Gabriel Bodescu – secretar general adjunct

–          Felix Grigore – manager departament competiții juniori și seniori

–          Miodrag Belodedici – consilierul președintelui pentru fotbalul juvenil

–          Andrei Vochin – consilierul președintelui pentru zona tehnică

–          Ciprian Paraschiv – manager grassroots, futsal și fotbal feminin

–          Dan Apolzan – directorul școlii federale de antrenori

–          Mihai Meiu – manager departament medical

Oricât ar încerca președintele FRF să evidențieze performanțele federației în domeniul financiar, în ceea ce privește creșterea fotbalului feminin, a futsalului sau a numărului de jucători legitimați, sunt câteva eșecuri majore.

Acestea ar fi: lipsa calificărilor la turneele finale pentru naționala mare, dar și pentru naționalele de tineret (cu excepția U21, unde am fost calificați la ultimele două turnee finale europene și vom participa și la cel de-al treilea pentru că vom găzdui competiția), lipsa rezultatelor echipelor de club în competițiile europene intercluburi, centrele de excelență care trebuiau să pregătească următoarele generații de fotbaliști, precum și incapacitatea dovedită de către federație de a readuce suporterul român pe stadion și de a îl implica în deciziile federației, așa cum Burleanu a promis în programul electorat.

Pentru aceste insuccese, pare că Răzvan Burleanu nu a simțit nevoia să schimbe absolut nimic în ceea ce privește stafful său tehnic. De fiecare dată, singurii sacrificați au fost antrenorii și colaboratorii lor, în timp ce fotoliile oamenilor din echipele tehnice și instituționale s-au eternizat ca și perioada petrecută de către Răzvan Burleanu la cârma fotbalului românesc.

20 de întrebări fără răspuns pentru Răzvan Burleanu (continuare)

De ce ați candidat pentru cel de-al treilea mandat în condițiile în care una din promisiunile pe care le-ați făcut în 2014 a fost că veți limita numărul de mandate la două? Veți candida și pentru cel de-al patrulea mandat?

Echipa dumneavoastră de la FRF a suferit foarte puține modificări din 2014 până în prezent. Atât de bine a funcționat/funcționează federația încât să nu fie necesare modificări în organigramă?

Pe cine vedeți dumneavoastră ca fiind succesorul dumneavoastră la președinția federației?

Doriți să ocupați o funcție în organigrama UEFA în viitor?