Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Lavrov a ajuns în Coreea de Nord! Ce a cerut de această dată?
Lumea la zi

Serghei Lavrov a ajuns în Coreea de Nord! Ce a cerut de această dată?

Serghei Lavrov (sursă foto: G4Media)
sursă foto: G4Media

Vizita ministrului rus de externe are loc în contextul în care SUA se tem că Rusia și Coreea de Nord dezvoltă legături militare mai strânse. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a aterizat în Coreea de Nord miercuri, 18 octombrie. Se amplifică astfel îngrijorările Statelor Unite cu privire la aprofundarea cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia.

Călătoria de miercuri a lui Lavrov în țara asiatică, prima sa călătorie din 2018, este de așteptat să pregătească terenul pentru o vizită la Pyongyang a președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin care l-a găzduit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la Moscova în urmă cu doar o lună.

Lavrov ar trebui să îi informeze pe nord-coreeni despre vizita lui Putin în China. Beijingul găzduiește aproximativ 130 de lideri mondiali. Aceștia se vor reuni pentru cel de-al treilea forum al Inițiativei „Belt and Road”. Dar și să discute despre o potențială vizită viitoare a lui Putin. Iar vizita lui Lavrov în Coreea de Nord are loc la câteva zile după ce SUA și-au exprimat îngrijorarea. Washingtonul pune problema cum că Pyongyangul furnizează arme Moscovei, în schimbul unei serii de asistență militară, inclusiv tehnologii avansate.

Serghei Lavrov a ajuns în Coreea de Nord

Oficialii de la Washingtonul au afirmat vineri, 13 octombrie, că Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 1.000 de containere cu echipamente militare și muniții în ultimele săptămâni. Acuzațiile din partea SUA au fost negate atât de Coreea de Nord, cât și de Kremlin. „Rusia, în calitate de membru responsabil al comunității mondiale, își respectă cu strictețe obligațiile internaționale față de Pyongyang prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat ambasadorul rus Oleg Burmistrov.

„În același timp, suntem categoric împotriva introducerii de noi măsuri restrictive”, a adăugat el. Putin și Kim s-au lăudat reciproc în timpul întâlnirii lor din septembrie. Liderul nord-coreean a spus atunci că susține pe deplin Rusia în războiul cu Ucraina. Kim îi dorește președintelui rus victoria împotriva „planului anti-Rusia al imperialiștilor”.

Putin a afirmat că există domenii de potențială colaborare militară între cele două state. Asta în ciuda numeroaselor sancțiuni impuse de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programului său de arme și rachete balistice. „Există anumite restricții. Rusia respectă toate aceste restricții. Dar există lucruri despre care putem discuta… În conformitate cu regulile actuale, avem și oportunități, pe care le vedem și le discutăm”, a declarat președintele rus.

Relația Coreea de Nord – Rusia

Angajamentul lui Putin și Lavrov în Asia face parte dintr-un efort al Moscovei de a aprofunda legăturile pe întregul continent. În timp ce tensiunile geopolitice persistă din cauza războiului din Ucraina. Marți, 12 octombrie, Putin a acceptat o invitație din partea președintelui vietnamez Vo Van Thuong de a vizita Hanoi. Acest lider de stat este un aliat cheie al Rusiei și cumpărător de arme.

Cu toate acestea, campania diplomatică a Moscovei în Asia de Est ar putea fi eclipsată de escaladarea războiului din Gaza. În urma căruia un atac aerian a ucis cel puțin 500 de civili într-un spital aglomerat în noaptea de marți spre miercuri. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că Rusia a considerat atacul „o crimă – un act de dezumanizare”, citează Al Jazeera.