Lumea la zi

Serghei Lavrov cochetează cu SUA. Moscova ar relua dialogul cu Washingtonul, dar NATO trebuie să se plece din Estul Europei

Serghei Lavrov
Sursă foto: Spotmedia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a prezentat un bilanț al activităților diplomative derulate de Kremlin pe parcursul anului trecut. Piesa de rezistență a fost întâlnirea din nomebrie, din capitala Turciei, dintre William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite, și Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia.

„Ei (americanii – n.r.) știu că vom răspunde cu seriozitate la solicitări serioase. (Președintele american) Biden i-a cerut lui Putin ca Narîșkin să se întâlnească cu Burns iar întâlnirea a avut loc. (…) A fost (o întâlnire) destul de serioasă și utilă, deși nu a adus niciun avans spectaculos. Nu noi am întrerupt acest dialog. Nu am întrerupt niciunul dintre domeniile cooperării noastre. SUA le-au întrerupt. N-avem de gând să alergăm după ei (după americani) și să le cerem să fim din nou prieteni”, a declarat ministrul rus e Externe.

Cu doar o zi înainte, Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, declarase public că o nouă reuniune cu șeful CIA este oricând posibilă, dar că momentul trebuie convenit printr-un acord între serviciile secrete ruse și americane.

Cum s-a văzut dinspre partea americană

Întâlnirea dintre Burns și Narîșkin a fost prezentată de partea americană ca rezultul efortului continuu al SUA de a „comunica cu Rusia privind gestionarea riscurilor” și de a discuta cazurile „cetățenilor americani reținuți pe nedrept”, a declarat la acel moment un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Conform sursei citate, William Burns, șeful CIA nu a fost mandatat să discute despre soluționarea războiului din Ucraina, ci să transmită un mesaj cu privire la consecințele folosirii armelor nucleare de către Rusia și la riscurile de escaladare pentru stabilitatea strategică. De asemenea, Burns a discutat cu Narîșkin și despre cetățenii americani reținuți în Rusia, inclusiv Brittney Griner și Paul Whelan, precum și despre eliberarea traficantui de arme Viktor Bout de către Statele.

Dialog la nivel înalt SUA-Rusia

Presa de peste Ocean a relatat că, în aceeași perioadă, și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a luat legătura cu omologii săi ruși pentru a-i avertiza asupra consecințelor în cazul în care Rusia ar folosi o armă nucleară în Ucraina.

La rândul său, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și omologul său rus, Serghei Shoigu, au vorbit, de asemenea, la telefon, atunci când au apărut informații potrivit cărora oficiali militari ruși au discutat despre cum și în ce condiții Rusia ar folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina. Discuțiile au apărut în contextul în care Rusia a acuzat Ucraina că se pregătește să folosească o „bombă murdară”.

Lavrov acuză Occidentul că vrea să aplice „soluția finală”

Cu ocazia prezentării bilanțului diplomatic al Moscovei, ministrul rus de Externe a reiterat acuzațiile la adresa Occidentului, despre care a declarat că dorește să aplice Rusiei „soluția finală”, după modelul folosit de Adolf Hitler, pentru a extermnina populația evreiască din Germania și statele ocupate în cel de-al Doilea Război Mondial.

Serghei Lavrov a acuzat NATO că duce un război împotriva Rusiei prin interpuși și a cerut că Alianța trebuie să își desființeze retragă infrastructura militară instalată în estul Europei. În acest context, ministrul a mai precizat că nu a primit deocamdată „propuneri serioase” pentru pace din partea Ucrainei, conform informațiilor Antena 3 CNN.