Infofinanciar > Info > Seniorii vor avea pensiile mai mari din septembrie! Sunt în procesul de recalculare aproape 5 milioane de dosare
Info

Seniorii vor avea pensiile mai mari din septembrie! Sunt în procesul de recalculare aproape 5 milioane de dosare

Daniel Baciu- sursa foto - kanald.ro
sursa foto: kanald.ro

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii din România a anunțat că o parte din veniturile încasate de seniorii români vor creșe odată cu noua reformă impusă. De asemenea, termenul limită pentru realizarea recalculărilor a fost setat în septembrie. 

Baciu a asigurat toți pensionarii români că nici o pensie nu ar urma să scadă după procesul de recalculare.  

3.5 milioane de dosare au fost evaluate până acum 

Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), „în urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea”, iar „pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”. 

Potrivit estimărilor oferite de către CNPP, recalculările tuturor dosarelor de pensie ar fi gata până în luna septembrie, luându-se în calcul că procesul de recalculare a pensiilor este început de câteva luni. 

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii. 

Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…). 

Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”. 

Baciu a mai adăugat și că se urmăresc două obiective foarte importante, astfel, trebuie să se corecteze toate dosarele aflate în plată în acest moment și să se separe stagiile de cotizare contributive și necontributive deoarece „noul act normativ va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce avem în prezent”. 

Pensiile cu un cuantum inferior nu vor scădea 

În plus, în urma procesului de recalculare al celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensie, nici unul dintre veniturile obținute lunar de către seniorii români nu va fi modificat într-un sens negativ. 

În recalculare, se urmărește strict ajustarea acestor pensii vizate de proiect, astfel încât să se repare seria de inechități creată de-a lungul timpului în sistemul public de pensii, potrivit România TV.

„Actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de-a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practic la același număr de puncte există cuantumuri de pensie diferite. 

Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată”, susține președintele CNPP Daniel Baciu. 

Toate calculele necesare acestei mișcări vor fi gata până în luna septembrie, astfel procesul de recalculare este de fapt unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată în acest moment.