Infofinanciar > Info > Ce trebuie să facă seniorii României pentru a obține pensii mai mari. Documentele necesare pentru recalcularea veniturilor
Info

Ce trebuie să facă seniorii României pentru a obține pensii mai mari. Documentele necesare pentru recalcularea veniturilor

pensie, sursa foto economia.net
sursa foto economica.net

În ultima perioadă spațiul media a fost inundat de subiecte care țin de veniturile lunare ale seniorilor. Recalcularea pensiilor reprezintă subiect de interes pentru  cei 5 milioane de pensionari aflați în registrele Casei de Pensii. Pentru a primi mai mulți bani, este imperios pentru vârstnici să parcurgă următorii pași.

Alături de modelul de formular-tip cu care trebuie să mergi la Casa de Pensii, există o listă de acte care te va ajuta să îți completezi dosarul.

Recalcularea pensiei în funcție de stagiul de cotizare

Procesul de recalculare a pensiei se aplică în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, în această categorie sunt incluse persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107

Drepturile de pensie pentru limita de vârstă se recalculează în anumite situații. Prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie poate fi aplicată recalcularea. Pensia recalculată va ajunge la beneficiar începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Ce acte sunt necesare pentru recalculare

Pentru recalcularea pensiei, persoana în cauză trebuie să se prezinte la Casa de pensii de care aparține și să depuna o cerere, urmată de o serie de documente. Actele necesare pentru depunerea cererii de recalculare a pensiei sunt : o cerere, cuponul de pensie, carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată, cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Formularul pentru cererea de recalculare a pensiei poate fi găsit pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Acesta trebuie descărcat, printat, completat și adus odată cu actele necesare.

Românii născuţi după anul 1968 vor fi puternic afectați la pensie. Un calcul simplu surprinde problemele cu care aceștia se vor confrunta. Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani. Din această cauză, declinul sistemului de pensii urmează să înceapă în anul 2030.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor. Acest lucru oferă stabilitate pentru moment. Numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat, conform Antena 3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.