Infofinanciar > Info > Seniorii, prioritari pe agenda oficialilor. Se pregătește a treia creștere a pensiilor
Info

Seniorii, prioritari pe agenda oficialilor. Se pregătește a treia creștere a pensiilor

pensie (Sursă foto: tv8.md)
sursa foto arhiva

Mulți români se plâng de veniturile mici pe care le au. Aceștia nu pot face față cheltuielilor de trai, care sunt extrem de ridicate. Presiunea este și mai mare în cazul pensionarilor. Care încearcă să reziste de la o lună la alta. Dar, se pare că situația se va schimba pentru vârstnicii țării. Va avea loc a treia creștere a pensiilor. Care va aduce bani suplimentari românilor.

În acest an, pensionarii au parte de multe beneficii. O primă majorare a pensiilor a fost realizată la începutul anului. De asemenea, recalcularea din luna septembrie urmează să aducă venituri mai mari. Dar, se pare că veștile bune nu se opresc aici. S-a anunțat a treia creștere a pensiilor de care românii vor beneficia.

Se pregătește a treia creștere a pensiilor

Vești bune pentru pensionari. Noua lege a pensiilor va schimba regulile actuale pe care le cunoaștem la nivelul sistemului. Aceasta va fi adoptată în luna septembrie, odată cu realizarea recalculării. Care reprezintă a doua majorare a veniturilor pensionarilor din acest an. Dar, se anunță noi creșteri pentru seniori.

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noile prevederi din legea pensiilor vin cu avantaje pentru români. Mai exact, în fiecare an, luna ianuarie va aduce o mărire a veniturilor. Astfel, vorbim de a treia majorare, care va avea loc la începutul  lui 2025.

„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an” a precizat ministrul Muncii.

Indexarea pensiilor cu rata inflației

Prima lună a fiecărui an va aduce o majorare pentru români. Pensiile vor fi indexate cu rata inflației. În așa fel încât pensionarii să se bucure de venituri în concordanță cu costul de trai. Așadar, la începutul anului viitor, seniorii vor avea parte de o creștere  de aproximativ 10%.

„Cred că în primul rând ar trebui indexate pensiile în raport cu rata inflației. Rata inflației a fost undeva la 10,4%. Deci o creștere de 10% a pensiilor, în medie, ar trebui să o vedem de la 1 ianuarie și asta înseamnă, de exemplu, la o pensie de 2300 de lei, ar să avem un câștig undeva la 230 de lei în plus de la 1 ianuarie” a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Potrivit expertului, noua lege a pensiilor vine cu anumite sisteme de reglare a diferențelor dintre sumele oferite pensionarilor. Astfel, este posibil ca doar o parte dintre români să aibă parte de această majorare.

Bani de la bugetul de stat

Potrivit analistului, o problemă cu care se vor confrunta oficialii constă în furnizarea bugetului pentru a acoperi cheltuielile cu pensiile. De anul viitor, va fi necesar un plus de 50 de miliarde de lei pentru a putea implementa măsurile promise. În momentul de față, bugetul de pensii are un deficit de 15 miliarde de lei.

„Deci pensiile nu vor putea crește sănătos în România, adică să avem bani să acoperim bugetul de Pensii, dacă nu vom stimula crearea de locuri de muncă. Adică pensiile ar trebui să fie plătite din contribuțiile noastre, ale tuturor. Dacă statul nu va reduce taxele de muncă și nu va determina firmele să angajeze oameni să creeze locuri de muncă, va fi dificil în viitor” a spus Adrian Negrescu, conform Antena 3 .